Του Χρήστου Σώκου
Φωτογραφίες των Marco Campelli, Sebas Romero, Χ.Σ.

Με την αφρικανική άμμο ακόμα μπλεγμένη στα μαλλιά και κολλημένη στα δόντια, σας μεταφέρουμε μια πρώτη εικόνα από την εξωτική αυτή αποστολή στις αχανείς εκτάσεις της ερήμου Σαχάρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Dakar Rally με μάγεψε ως θεατή σε μία στιγμή, από τότε που είδα αγωνιστικά αποσπάσματα για πρώτη φορά στο Eurosport σε πολύ μικρή ηλικία. Φανταστείτε ότι ακόμα δεν είχε αρχίσει το απόλυτο σερί νικών της ΚΤΜ, το οποίο έχει φτάσει αυτή τη στιγμή τις 18. Οι εικόνες της αφρικανικής ερήμου όπου δοκιμάζονταν στα άκρα άνθρωποι και μοτοσυκλέτες χαράχτηκαν ανεξίτηλα μέσα μου. Μεγάλο τμήμα του αγώνα, προτού μεταφερθεί στη Λατινική Αμερική, διεξαγόταν στο Μαρόκο, μία χώρα που μόνο το άκουσμά της σου φέρνει ένα πράγμα στο νου: περιπέτεια! Επομένως η πρόσκληση της KTM Hellas να παραβρεθούμε ως μοναδικοί δημοσιογράφοι από την Ελλάδα στην παγκόσμια παρουσίαση των 790 Adventure και 790 Adventure R στο Μαρόκο, αποτέλεσε το έναυσμα για μία αξέχαστη εμπειρία.

Η ΚΤΜ τολμά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αυστριακή φίρμα θα μπορούσε να παρουσιάσει τα καινούρια αυτά μοντέλα σε κάποια Ευρωπαϊκή χώρα, ως είθισται από τη συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών, σε ελεγχόμενες και αρκετά ασφαλείς συνθήκες για όλους, με μεγαλύτερη ευκολία και χαμηλότερο κόστος. Αντ’ αυτού όμως αποφάσισε να πάει ένα βήμα παραπέρα και δείχνοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των μοτοσυκλετών της οργάνωσε την παρουσίαση στην καρδιά της ερήμου, στην περιοχή Erfoud που βρίσκεται μία ανάσα από τους αμμόλοφους της Merzouga. Η πρόσβαση και μόνο στο Erfoud απαιτούσε 3 πτήσεις από Ελλάδα συνολικής διάρκειας (μαζί με την αναμονή) 20 ωρών, οπότε η περιπέτεια είχε ξεκινήσει ήδη από αρκετά νωρίς. Η άφιξη στο εκπληκτικό ξενοδοχειακό συγκρότημα Xaluca έγινε περίπου στις 3 τα ξημερώματα και γρήγορα τις επόμενες ώρες θα αντιλαμβανόμασταν την μεγάλη σημασία που έχει για την ΚΤΜ το Adventure και το Adventure R. Μαζί μας ήταν σύσσωμη η αγωνιστική ομάδα rally της εταιρείας και όλοι οι άνθρωποι κλειδιά που εργάστηκαν για τη δημιουργία των μοτοσυκλετών αυτών.

Συγκρατείστε ονόματα και αρχίστε να μετράτε τίτλους και διακρίσεις στο Dakar και στα Rally: Ο Marc Coma (5 Φορές νικητής Dakar) έκανε εντυπωσιακή είσοδο στην press conference οδηγώντας το 950 Adventure Rally με το οποίο είχε κερδίσει στο παρελθόν! Παρόντες ήταν ο Αυστραλός ήρωας και 2 φορές νικητής Dakar, Toby Price, η μοναδική Laia Sanz, ο θρύλος του extreme enduro Νεοζηλανδός Chris Birch! Επίσης ο support rider του Coma, με τερματισμούς στο βάθρο του Dakar Jordi Viladoms, ο οποίος επιμελήθηκε προσωπικά τη χάραξη της διαδρομής των 200χλμ στην έρημο για την οδήγηση του Adventure R. Επίσης ο Αμερικανός Quinn Cody, νικητής 4 φορές του αγώνα Baja 1000 και τερματίσας στο παρελθόν στο Dakar, με τον οποίο μάλιστα είχαμε την τιμή να οδηγήσουμε μαζί όλη τη μέρα! Τέλος, με μεγάλη χαρά γνωρίσαμε και τον Αυστριακό Joe Pichler, που εδώ και 30 χρόνια έχει ταξιδέψει σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη και οδήγησε 19.000 χιλιόμετρα στην Αφρική πάνω στη σέλα του Adventure 790 για να είναι και αυτός παρών στην παρουσίαση. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η ΚΤΜ είχε «κατεβάσει» σχεδόν όλη την ομάδα rally δίνοντας μας να καταλάβουμε εξαρχής τη σπουδαιότητα των καινούριων αυτών μοντέλων.

Μάθαμε πολλά

Είχαμε την τύχη να μιλήσουμε απευθείας με τους ανθρώπους κλειδιά    στην εξέλιξη των Adventure 790 και θα σας μεταφέρουμε σε επόμενο άρθρο και με πάσα λεπτομέρεια τα όσα άκρως ενδιαφέροντα μάθαμε. Φυσικά οδηγήσαμε τη μια μέρα στη μαροκινή άσφαλτο το Adventure 790, που μας εντυπωσίασε με την ευκολία χρήσης, την άνεση και τις δυνατότητες που διαθέτει. Η δεύτερη μέρα ήταν αφιερωμένη σε μια αξέχαστη σκληροτράχηλη διαδρομή 200χλμ σε όλες τις συνθήκες της αφιλόξενης ερήμου, πάνω στη σέλα του Adventure 790 R αυτή τη φορά, που περιλάμβανε μέχρι και οδήγηση σε αμμόλοφους! Με σιγουριά πια μπορούμε να ισχυριστούμε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να σκεφτούμε κάποια άλλη μοτοσυκλέτα on-off, adventure ή όπως θέλετε να την πείτε, που θα μπορούσε να ανταποκριθεί με τέτοια επιτυχία σε αυτή τη δοκιμασία.
Μείνετε συντονισμένοι γιατί ακολουθεί το αναλυτικό άρθρο με όλες τις λεπτομέρειες, τεχνικές και οδηγικές, από αυτή την τόσο σημαντική παρουσίαση.

ΥΓ. Η επιστροφή ήταν εξίσου περιπετειώδης με ένα έξτρα μπόνους: την τροφική δηλητηρίαση που μας «κέρασε» το Μαρόκο υπενθυμίζοντάς μας την ευαίσθητη Ευρωπαϊκή μας καταγωγή!
    

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης