Κεραυνός εν αιθρία για την Kawasaki λόγω πιθανής μη συμμόρφωσης σε ευρωπαϊκούς κανονισμούς ασφαλείας, με αποτέλεσμα να αναστείλει τις πωλήσεις μοτοσυκλετών, ΑΤV και Jet Ski στη Γαλλία. 

Ένα ακόμα πλήγμα μετά το lockdown για τους εμπορικούς συνεργάτες και πελάτες της πράσινης εταιρείας, αυτή τη φορά νομικής φύσεως, αν και οι πηγές λένε ότι αυτή η κατάσταση δεν θα διαρκέσει πολύ. Ένα εσωτερικό υπόμνημα της Kawasaki France προς τους συνεργάτες της, που -άγνωστο πως- διέρρευσε στον τύπο, αποκαλύπτει το πρόβλημα. Ως καθαρά προληπτικό μέτρο, η Kawasaki France φαίνεται να αναστέλλει τις πωλήσεις μοτοσικλετών και άλλων οχημάτων σε όλο το δίκτυο αντιπροσώπων της χώρας. Σύμφωνα με το γαλλικό περιοδικό μοτοσικλέτας Moto-Station, η εσωτερική ανακοίνωση της Kawasaki France ενημερώνει τους αντιπροσώπους ότι υπάρχει πιθανότητα μη συμμόρφωσης σε πρότυπο ασφάλειας των καταναλωτών σχετικά με τη χρήση φθαλικών ενώσεων (χημικές ενώσεις, εστέρες) στα πλαστικά, το οποίο τέθηκε σε ισχύ από τις 7 Ιουλίου 2020.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εν λόγω κανονισμός είναι γνωστός ως REACH EU 2018/2005 και αυτός είναι που υποχρέωσε την Kawasaki France να ζητήσει από τους αντιπροσώπους της να διακόψουν τις πωλήσεις μέχρι νεοτέρας, ενώ ελπίζει να επιλύσει αυτό το ζήτημα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η παρατεταμένη έκθεση του δέρματος και των βλεννογόνων στις παραπάνω χημικές ενώσεις είναι επιβλαβής για την υγεία και μελέτες έχουν δείξει ότι αυτές οι χημικές ενώσεις πρέπει να αφαιρεθούν από αντικείμενα που βρίσκονται κοντά σε τρόφιμα, παιδικά παιχνίδια κ.λπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρ΄ ότι είναι μικρός ο κίνδυνος στην περίπτωση των μοτοσικλετών, η απαγόρευση των ουσιών αυτών λαμβάνεται σαν προληπτικό μέτρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με δεδομένο ότι οι νόμοι αυστηροποιούνται ολοένα και περισσότερο, η Kawasaki δεν θα ήθελε να εμπλακεί σε κάποια νομική διαδικασία που θα έπληττε το κύρος της. Η ευρωπαϊκή οδηγία χρονολογείται από το 2018 και η προθεσμία συμμόρφωσης στους κανονισμούς ήταν η 7η Ιουλίου του 2020. 

Όπως αναφέρουν οι δημοσιογράφοι του Moto-Station: 

«Δεν μπορούμε να φανταστούμε γιατί η Kawasaki, μια βαριά βιομηχανία με ευρύ φάσμα (μοτοσικλέτες, αεροπορικές μεταφορές, τρένα υψηλής ταχύτητας, ναυπηγεία κ.λπ.), αρνείται να συμμορφωθεί με αυτό τον κανονισμό. Αναμένουμε σύντομα ενημέρωση με μια εξήγηση από την Kawasaki, που σίγουρα θα αποκαταστήσει το πρόβλημα γρήγορα». 

Το Moto Station προσπάθησε να επικοινωνήσει με την Kawasaki France σχετικά με αυτή την ειδοποίηση, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση. Προφανώς θα προκύψουν περαιτέρω εξελίξεις τις επόμενες μέρες και όταν θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες θα τις κοινοποιήσουμε. 

Πηγή: Moto-Station, motorbike.gr  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης