του Νίκου Βιτσιλάκη

Το αυστριακό εργοστάσιο έχει πάρει φόρα για τα καλά και μετά την πλήρη εξαγορά της Husqvarna αποκτά και το πλειοψηφικό πακέτο της ισπανικής εταιρείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η KTM ανακοίνωσε πως προχωρά στη δημιουργία κοινής επιχείρησης με την ισπανική Gas Gas, προκειμένου από κοινού να αναπτύξουν μια νέα σειρά μοτοσυκλετών και ηλεκτρικών οχημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η KTM -σε πρώτη φάση- εξαγόρασε το 60% της εταιρείας BTC (Black Toro Capital), που είναι και ο ιδιοκτήτης της ισπανικής φίρμας.

Ο προφανής συλλογισμός του μεγαλομέτοχου της KTM Stefan Peirer είναι να εδραιώσει τη θέση του στην ευρωπαϊκή αγορά μοτοσυκλετών Οff-Road και έχοντας ήδη αποκτήσει την ιστορική Husqvarna να επιδιώξει να κυριαρχήσει στον χώρο. Η Gas Gas είναι ένας κατασκευαστής που εξειδικεύεται στον συγκεκριμένο τομέα, διαθέτοντας στην γκάμα της μια πλήρη σειρά μοντέλων Enduro, Trial και XC (Cross Country) με δίχρονους κινητήρες 125 έως 300cc, καθώς και ηλεκτροκίνητα μοντέλα Enduro, Trial και Supermoto για μικρούς σε ηλικία αναβάτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κρίση και νέος ιδιοκτήτης

Στις αρχές του 2015 η Gas Gas αντιμετώπισε τεράστιο οικονομικό πρόβλημα, που την υποχρέωσε αφενός να κλείσει τις γραμμές παραγωγής της και αφετέρου να ξεκινήσει την αναζήτηση χρηματοδότη. Αυτός βρέθηκε σχεδόν άμεσα και ήταν ο ισπανικός όμιλος Torrot, ένας ιδιαίτερα επιτυχημένος -εντός συνόρων- κατασκευαστής μικρών ηλεκτρικών μοντέλων ονόματι Muving. Ωστόσο, τα τέσσερα χρόνια αυτής της συνεργασίας δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, οπότε ο όμιλος άρχισε να ψάχνεται για εξωτερικές επενδύσεις. Η ΚΤΜ δεν έχασε λεπτό και προχώρησε στην εξαγορά του ισπανικού εργοστασίου, αφήνοντας να εννοηθεί πως στο πλαίσιο της  όλης κοινοπραξίας η παραγωγή μοτοσυκλετών και ηλεκτρικών μοντέλων της Gas Gas θα συνεχιστεί στο εργοστάσιο της Girona στην Καταλονία της Ισπανίας.

Το τι μέλλει γενέσθαι είναι εύκολο να το αντιληφθούμε, τα νέα «ισπανικά» χωμάτινα μοντέλα θα βασίζονται στην πλατφόρμα των KTM – Husqvarna, θα έχουμε δηλαδή πανομοιότυπες μοτοσυκλέτες που θα διαφοροποιούνται στα σημεία. Όσον αφορά στην Torrot και στα ηλεκτροκίνητα μοντέλα της -και με δεδομένη την τεχνογνωσία των Ισπανών σε αυτόν τον τομέα-, μην απορήσετε αν δείτε μοντέλα της να κυκλοφορούν ανά τον κόσμο με λογότυπα των δύο αυστριακών brands.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης