Του Νίκου Τσαμάνδουρα

Μπορεί να πέρασε στα σιωπηλά αλλά η Aprilia, που δεν έχει δει ιδιαίτερη προκοπή σε επίπεδο βάθρων, είναι ωστόσο η πιο προχωρημένη ομάδα σε επίπεδο οργάνωσης όταν η μοτοσυκλέτα επιστρέφει από την πίστα στο pit box για ρυθμίσεις. Η χρήση επαυξημένης πραγματικότητας, ή πιο απλά …augmented reality (AR), είναι πλέον γεγονός στο MotoGp, με τους Ιταλούς να το έχουν πάρει στα σοβαρά και να απομένει η ουσιαστική εφαρμογή σε επίπεδο αγώνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι είναι όμως η επαυξημένη πραγματικότητα; Με πολύ απλά λόγια είναι ο εμπλουτισμός του οπτικού μας πεδίου με ψηφιακής απεικόνισης δεδομένα. Οκ, δεν ήταν και πολύ απλό αυτό. Είναι ότι βλέπεις, με παραπάνω πληροφορίες σχετικά με αυτό όμως, που προβάλλονται σε οθόνες με μορφή π.χ. γυαλιών οράσεως. Πιο απλά δεν γίνεται.

Και το κατάφερε αυτό η Aprilia σε συνεργασία με δυο κορυφαίες εταίριες της πληροφορικής, τη DAQRI που σχεδίασε τα κράνη και τη Realmore που έφτιαξε το λογισμικό. Τα ειδικά κράνη που φορούν οι μηχανικοί είναι εξοπλισμένα με απλές αλλά και με θερμικές κάμερες. Στα κράνη προβάλλονται και δεδομένα τηλεμετρίας σε πραγματικό χρόνο, μαζί με πρόσθετες πληροφορίες για οτιδήποτε έχει μπροστά του ο μηχανικός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι με το που βλέπει ο εκάστοτε μηχανικός ένα εξάρτημα, θα ξέρει σε τι κατάσταση βρίσκεται και πόσες φορές έχει χρησιμοποιηθεί, ώστε -αν πρέπει- να το αλλάξει. Η πιο προχωρημένη εκδοχή, θα προβάλλει τρισδιάστατα τη μοτοσυκλέτα στα μάτια των μηχανικών, ακόμα και όταν εκείνη κάνει γύρους στην πίστα(!), επιτρέποντας την οργάνωση στρατηγικής και των άμεσων τροποποιήσεων που θα χρειαστεί η μοτοσυκλέτα αμέσως μόλις μπει στο box και με τα δεδομένα να ρέουν πάντα σε πραγματικό χρόνο.

Το πότε θα δούμε το εν λόγω σύστημα στις μεταδόσεις είναι άγνωστο, ωστόσο από ότι φαίνεται είναι ήδη πολύ εξελιγμένο και είναι θέμα χρόνου η πραγματικότητά μας να «μπλέξει» σοβαρά με την εικονική. Ίδωμεν! 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης