του Νίκου Βιτσιλάκη

Mε αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την κυκλοφορία του Fat Boy, η αμερικανική φίρμα παρουσιάζει την επετειακή του έκδοση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και τι σημαίνει αυτό για το μοντέλο; Λίγα πράγματα, όπως, για παράδειγμα, σκούρα φινιρίσματα, μπρονζέ διακοσμητικά στοιχεία και βαμμένος κατάμαυρος κινητήρας Milwaukee-Eight 114. Αυτή η «συλλεκτική» έκδοση θα κυκλοφορήσει σε 2.500 μοτοσικλέτες παγκοσμίως, με την καθεμία εξ αυτών να φέρει το σειριακό της αριθμό σε ειδική πλάκα πάνω στο ρεζερβουάρ. Το Fat Boy 30th Anniversary εμπνέεται από τον αντίκτυπο που δημιούργησε το μοντέλο μέσα στις τρεις τελευταίες δεκαετίες και πέραν των παραπάνω στιλιστικών αλλαγών διακρίνεται από τις αλουμινένιες ζάντες «Lakester» και την εξάτμιση σε απόχρωση Black Onyx, ένα χρώμα που μέλημά του είναι να αναδεικνύει το χρώμιο σε συνθήκες έντονου φωτισμού. Ένα νέο μπρονζέ λογότυπο Fat Boy «ρέει» στο ρεζερβουάρ και δείχνει να ταιριάζει απόλυτα με το μαύρο φινίρισμα και τις λεπτομέρειες που κάνουν το 30th Anniversary να ξεχωρίζει από το βασικό μοντέλο. 

Βασισμένο στην πλατφόρμα Harley-Davidson Softail που παρουσιάστηκε το 2018, το Fat Boy έχει μεγάλο όγκο στο μπροστινό του μέρος, που τονίζεται από τον προβολέα LED και το νέας σχεδίασης περίβλημά του. Οι «γεμάτοι» τροχοί το καθορίζουν στιλιστικά και φέρουν φαρδιά ελαστικά διαστάσεων 160 και 240mm μπροστά και πίσω αντίστοιχα. Το μονό πίσω αμορτισέρ διατηρεί τη χαρακτηριστική εμφάνιση «hard tail» και είναι κρυμμένο κάτω από τη σέλα, διαθέτοντας υδραυλική ρύθμιση προφόρτισης. Ο κινητήρας Milwaukee-Eight 114 V-Twin των 1.868cc είναι ο πιο ισχυρός στην γκάμα των Softail και διαθέτει διπλό αντικραδασμικό άξονα. Και αν τα 90 άλογα που αποδίδει δεν σας αρκούν, τότε τα κιτ σταδιακής αναβάθμισης Screamin Eagle είναι διαθέσιμα στην γκάμα γνήσιων αξεσουάρ της H-D.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μικρό ιστορικό

Το Fat Boy παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1989 ως μοντέλο του 1990. Είχε σχεδιαστεί από τους Willie G. Davidson και Louie Netz και συνδύαζε μια φρέσκια -για την εποχή- εμφάνιση με κλασικές γραμμές. Ο Davidson σχεδίασε το φτερωτό λογότυπο του ρεζερβουάρ, που από τότε αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της μοτοσικλέτας. Το 1991, το μοντέλο έγινε σταρ του κινηματογράφου με την εμφάνισή του στην ταινία «Terminator 2 Judgment Day», όπου ο πρωταγωνιστής Arnold Schwarzenegger εμφανίζεται να το οδηγεί στους δρόμους του Λος Άντζελες σε μια αρκετά εντυπωσιακή σκηνή καταδίωξης.

Η ταινία έκανε μεγάλη αίσθηση σε όλο τον πλανήτη και βοήθησε στην καταξίωση του Fat Boy ως ένα εμβληματικό μοντέλο που εκπροσωπεί τη Harley σε πολλές αγορές, ειδικά της Ευρώπης. Το Fat Boy δέχτηκε τακτικές στιλιστικές αναβαθμίσεις μέχρι το 2018, όπου και παρουσιάστηκε ένα ολοκαίνουριο μοντέλο με το νέας σχεδίασης πλαίσιο Softail και τον κινητήρα Milwaukee-Eight. Το μοντέλο του 2020 ευελπιστεί να ανεβάσει τον πήχη σε ό,τι αφορά στις γραμμές του και να παραμείνει μια από τις πιο επιβλητικές μοτοσικλέτες στην γκάμα της πολύπαθης -τα τελευταία χρόνια- αμερικανικής φίρμας.  

Σχετικά με το όνομα

Ακολουθεί μια αναφορά στο πώς επελέγη αυτό το όνομα, η οποία προέρχεται από το βιβλίο «100 Years of Harley-Davidson» του Willie G. Davidson: «Πιθανώς αναρωτιέστε πώς σκεφτήκαμε ένα όνομα όπως το Fat Boy και έχω ακούσει πολλές ιστορίες για αυτό, με όλες τους σχεδόν να είναι αναληθείς. Είναι δύσκολο να βρεις ονόματα που θα είναι δημοφιλή στους αναβάτες, πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε “ποιο θα ήταν το όνομα που θα του έδιναν οι ίδιοι οι αναβάτες” και να ξεκινάμε από εκεί. Ψάχναμε για κάτι ασυνήθιστο, ίσως και λίγο προκλητικό, γιατί είναι ωραίο να αστειεύεσαι με τα προϊόντα σου από καιρό σε καιρό. Για μένα, αλλά και για πολλούς άλλους που είχαν ήδη δει το νέο μοντέλο, χαρακτηριζόταν από μια εντυπωσιακή ογκώδη εμφάνιση. Έτσι, το τμήμα μάρκετινγκ σκέφτηκε το όνομα Fat Boy, το οποίο -αν κρίνουμε από τις πωλήσεις- έγινε άμεσα αποδεκτό από τους οπαδούς της Harley».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης