Του Νίκου Τσαμάνδουρα

Έξι μεγάλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων μας δείχνουν πως το μέλλον της -αστικής τουλάχιστον- μετακίνησης είναι όχι μόνο ηλεκτρικό, αλλά και δίτροχο, με τις πρώτες τους προτάσεις να δίνουν το παρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βέβαια, ο πιο εύκολος τρόπος της αυτοκινητοβιομηχανίας για να εισαχθεί στον κόσμο των δυο τροχών δεν είναι η επι τόπου παραγωγή μοτοσυκλετών και σκούτερ, αλλά τα ηλεκτρικά ποδήλατα και πατίνια. Η λεγομένη «μικρομετακίνηση» λοιπόν, είναι το next big thing. Ας δούμε κάποια βασικά παραδείγματα.

Ford Super Cruiser

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ηλεκτρικό ποδήλατο που μας προτείνει η Ford. Εντελώς κλασσικό στις γραμμές του, το ποδήλατο των 3.695 δολαρίων έχει κινητήρα 500 watt με τελική λίγο πάνω από τα 30χλμ/ώρα.  Αποτελεί τέκνο συνεργασίας με τον κατασκευαστή ηλεκτρικών ποδηλάτων Pedego, ενώ όσον αφορά στο φλέγον ζήτημα της αυτονομίας, η Ford μας δίνει περίπου 50 χιλιόμετρα ως την επόμενη φόρτιση, η οποία για το 100% θέλει 5 ώρες. Το «καλό» είναι πως ο ηλεκτροκινητήρας δεν απαιτεί πετάλι για να δουλέψει. Εντάξει, μπορούν και καλύτερα.

Audi e-tron scooter

Μετά το πρώτο της ηλεκτρικό SUV, η Audi μας έφερε ένα ηλεκτρικό… πατίνι. Αναδιπλούμενο, με τη θέση οδήγησης να παραπέμπει σε skateboard το οποίο έχει και τιμόνι (για το ένα χέρι), το ηλεκτρικό πατίνι της Audi έχει αυτονομία περί τα 20 και κάτι χιλιόμετρα. Προορίζεται σαν έξτρα αξεσουάρ για το ηλεκτρικό SUV των Γερμανών, το οποίο θα φορτίζει με ειδική πρίζα στο χώρο των αποσκευών. Μη βιαστείτε να το αγοράσετε γιατί θα διατεθεί μες το 2020 με τιμή κοντά στα 2.000 ευρώ.

Volkswagen Streetmate και Cityskater

Εδώ έχουμε δυο concepts που πρωτοείδαμε φέτος στην έκθεση της Γενεύης. Το  Streetmate είναι η μεγάλη πρόταση, είναι ένα υπερτροφικό ηλεκτρικό πατίνι με απόδοση 2.7 ίππων και τελική περί τα 40χλμ/ώρα. Η αυτονομία είναι στα περίπου 35 χιλιόμετρα με τη φόρτιση να απαιτεί 2 ώρες. Είναι εξοπλισμένο μεταξύ άλλων με συναγερμό, gps αλλά και Bluetooth που κάνει το κινητό σας κάτι σαν ασύρματο κλειδί. Το Cityskater είναι το πιο.. «παιδικό» ηλεκτρικό πατίνι. Τρίκυκλο, με τελική 20χλμ/ώρα και αυτονομία 15 χιλιομέτρων, μάλλον είναι concept για βόλτες στο (ενδεχομένως μεγάλο) σπίτι.

BMW E-Scooter

Ξεκάθαρα ηλεκτρικό πατίνι, προϊόν  συνεργασίας με τη Micro Mobility Systems, το E-Scooter της BMW έχει τελική 20χλμ/ώρα με αυτονομία στα 10 χιλιόμετρα. Η πλήρης φόρτιση έρχεται σε 2 ώρες. Και πάλι οι αριθμοί δεν είναι και τόσο εντυπωσιακοί, αλλά εντάξει, με μόλις 799 ευρώ παίρνετε ένα καινούριο BMW.

General Motors ARĪV Meld και Merge

Πρόκειται για δυο ηλεκτρικά ποδήλατα, ένα συμπαγές και ένα «σπαστό». Με αυτονομία περίπου 60 χιλιομέτρων και πλήρη φόρτιση σε τρεις ώρες, τα ARĪV συνδέονται μέσω Bluetooth με το κινητό του αναβάτη τους, προσφέροντας του πληθώρα πληροφοριών που αφορούν το όχημα, ενώ υπάρχει και η λειτουργία «βαδίσματος» για πιο απότομες κλίσεις. Τα εν λόγω ηλεκτρικά ποδήλατα είναι ήδη διαθέσιμα σε Βέλγιο, Γερμανία και Ολλανδία με τιμές στα 2.800 ευρώ για το Meld και στα 3.400 ευρώ για το Merge.

Peugeot eLC01 e-bike

Τέλος, ένα ακόμα κλασσικής γραμμής ηλεκτρικό ποδήλατο από τη Peugeot. Οι Γάλλοι έχουν παρελθόν στα ποδήλατα πολύ πριν τα αυτοκίνητα. Επομένως είναι εύκολα κατανοητό πως ένα σύγχρονο ηλεκτρικό ποδήλατο είναι μιας μορφής φυσική συνέχεια για την Peugeot. Το eLC01 αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα. Κατασκευασμένο από αλουμίνιο, έχει αυτονομία από περίπου 20 χιλιόμετρα ως και πάνω από 60, κατόπιν πεταλιού βεβαίως. Ο ηλεκτροκινητήρας είναι στα 400 watt ενώ ενδιαφέρον έχουν οι cargo δυνατότητες φόρτωσης αλλά και τα συστήματα όπως η LCD οθόνη και η θύρα USB για τη φόρτιση του κινητού.

Πηγή: Businessinsider.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης