Ο πιο απλός τρόπος μετάδοσης της κίνησης σε οποιοδήποτε δίτροχο είναι η αλυσίδα. Ένα εξάρτημα που με τακτικό καθαρισμό και λίπανση μπορεί να «ζήσει» για αρκούντως πολλά χιλιόμετρα. Οι Βαυαροί, λοιπόν, φαίνεται πως σκοπεύουν να αυξήσουν τα χιλιόμετρα αυτά, αφαιρώντας μάλιστα και το βαρετό κομμάτι της συντήρησης! Ταυτόχρονα μας παρουσιάζουν και τον τροχό στα καλύτερά του, μέσω των νέων ζαντών της σειράς Μ.

Με την έμπνευση των μηχανικών της BMW να έρχεται από την ελάχιστη συντήρηση που έχει η κλασική για αυτούς μετάδοση με άξονα, η X-ring τύπου αλυσίδα δεν είναι κάτι καινούριο. Η καινοτομία έγκειται στην επίστρωση των κινητών μερών της με τετραεδρή άμορφο άνθρακα ή ta-C. Ευρύτερα γνωστό ως «βιομηχανικό διαμάντι», το υλικό αυτό χαρακτηρίζεται από σκληρότητα όμοια με εκείνη του διαμαντιού, προστατεύοντας την αλυσίδα από τη φθορά της τριβής. Και το όνομα αυτής «M Endurance», με την εν λόγω αλυσίδα να διατίθεται ήδη για τα S 1000 RR και S 1000 XR, είτε τοποθετημένη από το εργοστάσιο είτε σαν μετέπειτα αξεσουάρ. Σειρά έχουν και άλλα μοντέλα κατά τα λεγόμενα των ανθρώπων της BMW, οπότε δεν μένει να δούμε στην πράξη πώς θα είναι μια αλυσίδα σαν… άξονας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εξωτικές προτάσεις της BMW Motorrad όμως δεν σταματούν εδώ, καθώς παρουσίασε και ένα νέο σετ ζαντών M Performance από ανθρακονήματα για τo S 1000 RR. Έτσι το ανθρακόνημα – ένα πολύ ελαφρύ και ανθεκτικό υλικό που εξελίχθηκε αρχικά για την αεροδιαστημική βιομηχανία και στη συνέχεια βρήκε εφαρμογή στο μηχανοκίνητο αθλητισμό, χρησιμοποιείται τώρα και στις μοτοσικλέτες της BMW. Η BMW Motorrad το προτιμά για το ελάχιστο βάρος και τη μέγιστη αντοχή του. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ανθρακονημάτινες ζάντες M Performance για το S 1000 RR αποτελούν ιδανικό πεδίο εφαρμογής για το υλικό, η επεξεργασία του οποίου γίνεται μέσω μιας πολύ περίπλοκης διαδικασίας με χρήση αεροστεγών κλιβάνων υψηλής πίεσης, γνωστών και ως autoclave. Τα οφέλη είναι φανερά. Μικρότερο βάρος σημαίνει λιγότερες περιστρεφόμενες μάζες που μεταφράζεται σε βελτιωμένη επιτάχυνση και συμπεριφορά στο φρενάρισμα, ενώ διευκολύνει και τους χειρισμούς της μοτοσικλέτας. Με λίγα λόγια, οι μοτοσικλέτες γίνονται ακόμα πιο ευέλικτες και δυναμικές. Επιπλέον η επικάλυψη βερνικιού στην ανθρακονημάτινη επιφάνεια είναι πραγματικά εντυπωσιακή καθώς προσδίδει λάμψη και βάθος στο μαύρο χρώμα. 

Οι ανθρακονημάτινες ζάντες M Performance για το S 1000 RR είναι 1,7 kg ελαφρύτερες συνολικά από τις στάνταρ αλουμινένιες ζάντες, που ήταν ήδη ελαφρύτερες κατά 1,6 kg όταν επαναλανσαρίστηκαν πέρυσι τα δύο μοντέλα. Όλα τα εξαρτήματα, όπως τα δισκόφρενα πάχους 5mm (στάνταρ: 4,5 mm), δακτύλιοι αισθητήρων, ρουλεμάν τροχών και βαλβίδες ελέγχου πίεσης ελαστικών περιλαμβάνοντα στο σετ. Οι ζάντες M Performance από ανθρακονήματα διατίθενται ήδη από την 1η Αυγούστου του 2020. 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης