Εκπαιδευόμενοι στο εργοστάσιο της BMW στο Μόναχο αποκάλυψαν το όραμά τους για την απεριόριστη περιπέτεια μεταμορφώνοντας ένα πολυτελές τετρακίνητο όχημα και ταιριάζοντάς το με μια μοτοσυκλέτα Adventure.

Αυτό το one-off μοντέλο γιόρτασε την πρεμιέρα του πριν λίγες μέρες κατά τη διάρκεια των BMW Motorrad Days, που παραδοσιακά (εδώ και 19 χρόνια) φιλοξενούν στο πανέμορφο αλπικό Garmisch τους χιλιάδες φίλους των μοτοσυκλετών της βαυαρικής φίρμας (δείτε εδώ σχετικό παλαιότερο άρθρο). Οι επισκέπτες της φετινής εκδήλωσης, ανάμεσα στα πολλά και ενδιαφέροντα εκθέματα, είχαν την ευκαιρία να δουν τα αποκαλυπτήρια του BMW X7 Pick-up, ενός πραγματικά μοναδικού στο είδος του οχήματος. Πρόκειται για μια μοναδική μετατροπή, που δημιούργησαν οι μαθητευόμενοι του προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης του BMW Group σε συνεργασία με τα τμήματα Concept Vehicle Construction και Model Technology του εργοστασίου του Μονάχου. Το όχημα βασίζεται στο X7, στο πολυτελέστερο δηλαδή και τελευταίο μέλος της οικογένειας BMW X. Το one-off μοντέλο συνδυάζει την τεχνολογία κίνησης του X7 xDrive40i των 340Hp με την καινοτόμα φιλοσοφία ενός πενταθέσιου πολυτελούς pick-up.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χειροποίητη καρότσα με προηγμένο φινίρισμα ξύλου υψηλής ποιότητας, η ρυθμιζόμενη καθ’ ύψος αερανάρτηση δύο επιπέδων και οι πολυάριθμες λεπτομέρειες υψηλής ποιότητας καθιστούν τo X7 Pick-up ιδανικό για καθημερινή χρήση και όχι μόνο. Μία μοτοσυκλέτα περιπέτειας, F 850 GS για την περίσταση, πάνω στην καρότσα ολοκληρώνει τη μετατροπή. Παρέα αυτά τα δύο οχήματα, σίγουρα μπορούν να ταξιδεύψουν στις πιο απομακρυσμένες γωνιές του κόσμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Είμαι ικανοποιημένος με τις συνέργειες μεταξύ των τμημάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης του BMW Group (Vocational Training), Concept Vehicle Construction και Model Technology, που επέτρεψαν σε αυτά τα νεαρά ταλέντα να αποδείξουν τις ικανότητές τους με ένα τόσο εντυπωσιακό project”, δήλωσε ο Milagros Caiña-Andree, μέλος του ΔΣ και υπεύθυνος Ανθρώπινων Πόρων (HR) της BMW AG. “Εξελιγμένα υλικά και προηγμένες μέθοδοι παραγωγής συναντούν την ανώτερη κατασκευαστική ποιότητα. Πίσω από μία καμπίνα που μπορεί να μεταφέρει σε ένα πολυτελές περιβάλλον πέντε άτομα, το X7 Pick-up προσφέρει πλούσιο χώρο φόρτωσης. Το μήκος της καρότσας ποικίλει από 140  (κλειστή) έως 200cm (ανοιχτή). Χάρη στην ευφυή χρήση CFRP στα τμήματα της οροφής, τις πίσω πόρτες και το πίσω κάλυμμα, επιτεύχθηκε εξοικονόμηση βάρους 200kg έναντι του μοντέλου παραγωγής, παρά το κατά 10cm μακρύτερο αμάξωμα. Σε συνδυασμό με την υψηλής ποιότητας χειροποίητη επένδυση της καρότσας από ξύλο τικ, τις χειρολαβές και τις διακοσμητικές λωρίδες από SLS 3D πρεσαριστά εξαρτήματα, επιβεβαιώνεται η καινοτόμα δύναμη, η ικανότητα και η τεχνική ακρίβεια των εκπαιδευόμενων. Ο συνδυασμός ξύλου τικ στο χρώμα του μελιού και της μεταλλικής απόχρωσης Tanzanite Blue της BMW Individual είναι εμπνευσμένο από το σπορ της ιστιοπλοΐας και πετυχαίνει μία προηγμένη εμφάνιση”.

Υλοποίηση στο ..τάκα-τάκα

Για τη μετατροπή της ιδέας σε πράξη χρειάστηκαν μόλις δέκα μήνες. Μέσα σε αυτούς, οι δώδεκα εκπαιδευόμενοι από διάφορους επαγγελματικούς χώρους -body&vehicle mechanics (m/f/x), vehicle mechatronics (m/f/x) και technical model construction (m/f/x)– μετέτρεψαν μια ιδέα σε ένα πλήρως λειτουργικό, νόμιμο αυτοκίνητο για το δρόμο, με ποιότητα show car. Σύμφωνα με τη στρατηγική βιωσιμότητας της μάρκας BMW, ένα όχημα προπαραγωγής αποτέλεσε την αποτελεσματικού κόστους βάση του πρωτοτύπου, το οποίο οι εκπαιδευόμενοι “έσωσαν” από απόσυρση και καταστροφή. Οι εκπαιδευόμενοι ήταν ελεύθεροι να αποφασίσουν για την ιδέα και την υλοποίησή της, χωρίς όμως να υπολογίζουν στην πρόσθετη υποστήριξη των ειδικών του γερμανικού εργοστασίου, που συνήθως παρέχεται στην κατασκευή ενός πρωτότυπου αυτοκινήτου. Το τελικό αποτέλεσμα με τη συνοχή του προϊόντος κάνει τους μαθητευόμενους ακόμα πιο περήφανους για το project της πρακτικής τους εκπαίδευσης. Όνειρό τους ήταν μία βόλτα με το X7 Pick-up μετά την πρεμιέρα ή ακόμα και μία εκδρομή στα βουνά.

X7 Pick-up και F 850 GS: Aκαταμάχητο δίδυμο

Στο χώρο φόρτωσης του τροποποιημένου οχήματος υπήρχε ένα F 850 GS, που ταίριαζε ιδανικά στην εκδήλωση BMW Motorrad Days. Με ένα συνδυασμό ικανοτήτων touring και ταξιδιών μεγάλων αποστάσεων, σπορ δυναμικής και προσόντων off-road, το F 850 GS συμπληρώνει άριστα τις αρετές του X7 Pick-up. Αυτό το τετρακίνητο είναι ένα one-off μοντέλο (δεν θα παραχθεί άλλο στο εξής), προϊόν του τμήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης του BMW Group (Vocational Training) στο Μόναχο. Δεν υπάρχουν σχέδια για παραγωγή, τέτοιου είδους projects εξυπηρετούν για την πρακτική εξάσκηση των μαθητευομένων, καθώς έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν τις ιδιαίτερες δεξιότητές τους. Τέτοια projects είναι καθαρά εκπαιδευτικού χαρακτήρα και επαγγελματικού ενδιαφέροντος για κάθε ειδικότητα. Σημειωτέον πως το BMW Group εκπαιδεύει αυτή τη στιγμή σχεδόν 5.000 άτομα σε εννέα χώρες σε όλο τον κόσμο!

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης