BMW Vision DC Roadster: Η μεταμόρφωση ενός boxer για την εποχή της ηλεκτροκίνησης

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019, 14:00
BMW Vision DC Roadster: Η μεταμόρφωση ενός boxer για την εποχή της ηλεκτροκίνησης

Για περισσότερα από 90 χρόνια ο δικύλινδρος boxer κινητήρας αποτελεί σήμα κατατεθέν της BMW Motorrad, τόσο από τεχνολογικής όσο και από αισθητικής σκοπιάς. Αλλά καθώς το BMW Group έχει ταχθεί υπέρ της ηλεκτροκίνησης για το μέλλον, προκύπτει το ερώτημα τι μορφή θα έχει μία ηλεκτρική μοτοσυκλέτα BMW; Και πώς θα αναγνωρίζεται ως μέλος της οικογένειας;

Απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί να δώσει το πρωτότυπο BMW Motorrad Vision DC Roadster, μία άκρως εντυπωσιακή γυμνή μοτοσυκλέτα με ηλεκτροκίνηση, την οποία σας είχαμε δείξει πρόσφατα εδώ. Επανερχόμαστε όμως, καθώς η BMW ανακοίνωσε επίσημα το όλο project, δίνοντάς μας παράλληλα και πολλές πληροφορίες μέσα από ένα αναλυτικό δελτίο τύπου. Σας το παραθέτουμε αυτούσιο:
«Ο boxer κινητήρας είναι η καρδιά της BMW Motorrad, το απόλυτο διαμάντι. Όμως η BMW Motorrad συμβολίζει και φουτουριστικές φιλοσοφίες οχημάτων μηδενικών ρύπων. Με αυτό το δεδομένο προκύπτει το ερώτημα: τι θα συνέβαινε εάν επρόκειτο να αντικαταστήσουμε τον boxer με έναν ηλεκτροκινητήρα και τη σχετική μπαταρία;

Το Vision Bike δείχνει πώς μπορούμε να διατηρήσουμε την ταυτότητα και την εμβληματική σχεδίαση της BMW Motorrad και ταυτόχρονα να προσφέρουμε ένα συναρπαστικό, νέο είδος οδηγικής απόλαυσης», εξηγεί ο Edgar Heinrich, επικεφαλής σχεδιαστικού κέντρου της BMW Motorrad. «Άλλωστε: όποιος το έχει δοκιμάσει στην πράξη γνωρίζει πολύ καλά ότι η οδήγηση της μοτοσυκλέτας είναι εξίσου συναρπαστική και όταν είναι ηλεκτροκίνητη! Η άμεσα διαθέσιμη ροπή του κινητήρα ήδη από τη φάση εκκίνησης ενθουσιάζει τον αναβάτη. Αυτή η σχεδόν “κτηνώδης” δύναμη δημιουργεί μία εντελώς νέα αίσθηση δυναμικών επιδόσεων. Και το BMW Motorrad Vision DC Roadster κάνει πιο ελκυστική αυτή την εμπειρία».

Νέα φιλοσοφία κίνησης, γνώριμη εμφάνιση

Σε μία μοτοσυκλέτα ο κινητήρας είναι πρωταρχικό στοιχείο, η θεμελιώδης βάση πάνω στην οποία στηρίζεται όλη η αρχιτεκτονική της. Αλλά τα συστατικά στοιχεία της ηλεκτροκίνησης έχουν εντελώς διαφορετικές απαιτήσεις χώρου. Ενώ σε μία συμβατική μοτοσυκλέτα το μέγεθος του κινητήρα ορίζεται κυρίως από τον κυβισμό του, στην περίπτωση ενός ηλεκτροκίνητου μοντέλου τον περισσότερο χώρο καταλαμβάνει η μπαταρία. Ο ίδιος ο ηλεκτροκινητήρας έχει σχετικά συμπαγείς διαστάσεις. Ξεκινώντας από αυτή τη νέα βάση, το Vision DC Roadster μπορεί να υποστηρίξει αυτή την αλλαγή, διατηρώντας την εμβληματική εμφάνιση ενός boxer αλλά με την προσθήκη μιας νέας λειτουργίας.

Γι’ αυτό, το Vision Bike είναι άμεσα αναγνωρίσιμο ως μοτοσυκλέτα BMW, που αποκαλύπτει την ηλεκτρική φύση της με μία πιο παρατηρητική ματιά. Τη θέση του κινητήρα παίρνει μία κάθετα τοποθετημένη μπαταρία. Στο πλάι, τα στοιχεία ψύξης που προεξέχουν θυμίζουν κινούμενα φτερά και φέρουν ενσωματωμένα βεντιλατέρ. Όπως στον boxer κινητήρα της BMW R32, την εξέλιξη της οποίας επιμελήθηκε ο Max Friz το 1923, τα στοιχεία ψύξης είναι τοποθετημένα στο ρεύμα του αέρα. Ο κυλινδρικός ηλεκτροκινητήρας είναι τοποθετημένος κάτω από τη μπαταρία και απευθείας συνδεδεμένος με τον άξονα μετάδοσης. Το Vision DC αποτυπώνει μία έξυπνη αρχιτεκτονική συστήματος κίνησης, που οπτικά παραπέμπει στην ιστορία της BMW Motorrad και ταυτόχρονα κάνει ένα βήμα στο μέλλον.

Οι δυναμικές επιδόσεις αντανακλώνται στις διαστάσεις

Σε προφίλ όψη, το Vision DC δείχνει πολύ δυναμικό με σαφή έμφαση στον εμπρός τροχό. Το χαμηλό εμπρός τμήμα και το κοντό πίσω αποπνέουν μία αίσθηση ευελιξίας. Αντί του ρεζερβουάρ καυσίμου, μία επίπεδη, σφυρήλατη σωληνωτή δομή διατρέχει όλο το σώμα της μοτοσυκλέτας. Με σχεδιαστική ακρίβεια ενσωματώνει τη σέλα σε μία σύγχρονη εκδοχή, δημιουργώντας τη χαρακτηριστική γραμμή ενός roadster. Η δομή του πλαισίου είναι καθοριστικός παράγοντας για ένα δυναμικό προφίλ. Η μεγάλη μπαταρία με τα προεξέχοντα συστήματα ψύξης είναι τοποθετημένη στο κέντρο του αλουμινένιου πλαισίου. Το τρισδιάστατο φινίρισμα του καλύμματος της μπαταρίας είναι μία σύγχρονη ελκυστική πινελιά με τις ακριβείς καμπύλες του. Τα στοιχεία ψύξης ακολουθούν αρμονικά την προς τα εμπρός κλίση της μπαταρίας, χαρίζοντας στο προφίλ μία αίσθηση δυναμικής επιτάχυνσης. Όταν αρχίσει να λειτουργεί ο ηλεκτροκινητήρας, αυτά τα “φτερά” μετακινούνται ελαφρώς προς τα έξω, υποδηλώνοντας ότι η μοτοσυκλέτα είναι έτοιμη να ξεκινήσει.

Υψηλές επιδόσεις με ανάλαφρη αίσθηση

Η συνολική εμφάνιση του Vision DC αποπνέει μία ανάλαφρη αίσθηση με έμφαση στη δυναμική συμπεριφορά. Στοιχεία όπως η σέλα και το σύστημα ψύξης μοιάζουν να αιωρούνται γύρω από τη μπαταρία. Πάνω στο πλαίσιο, διαμήκεις αυλακώσεις δημιουργούν μία εντυπωσιακή εμφάνιση, μειώνοντας την αίσθηση όγκου και υπογραμμίζοντας τη δυναμική σχεδίαση της μοτοσυκλέτας. Αυτή η εντύπωση ενισχύεται με ανοίγματα στο αλουμινένιο πλαίσιο και τη σωληνωτή δομή από πάνω. Υλικά υψηλής τεχνολογίας -όπως ανθρακονήματα και αλουμίνιο- μειώνουν το συνολικό βάρος και χαρίζουν στο Vision DC λιτή αισθητική. Από την άλλη, κόκκινες αντιθέσεις και η χρήση βουρτσισμένου αλουμινίου σε ορισμένα σημεία -όπως η μπαταρία, το πλαίσιο και τα συστήματα ψύξης- τονίζουν την πρωτοποριακή γεωμετρία της μοτοσυκλέτας.

Υψηλή ποιότητα και προσοχή στη λεπτομέρεια

Ένα στοιχείο κλειδί στην ελκυστική συνολική εμφάνιση του Vision DC Roadster είναι η σχολαστική προσέγγιση και της παραμικρής λεπτομέρειας. Στην κυρίαρχη σκούρα χρωματική φιλοσοφία της, μηχανικά στοιχεία όπως ο εκτεθειμένος άξονας μετάδοσης και το Duolever πιρούνι προσθέτουν εντυπωσιακές πινελιές. Σε αυτή την περίπτωση, δύο κλασικά χαρακτηριστικά BMW αναθεωρούνται και αποκτούν πιο σοφιστικέ στυλ. Κατά τον ίδιο τρόπο, το τριγωνικό πλαίσιο απηχεί ένα τυπικό χαρακτηριστικό προηγούμενων μοντέλων BMW, επαναπροσδιορίζοντας ακόμα και τις λευκές γραμμές του, οι οποίες τώρα φωσφορίζουν στο σκοτάδι. Η μινιμαλιστική σχεδίαση των εμπρός και πίσω φώτων έχει τις ρίζες της στα συστήματα φωτισμού της BMW Motorrad, με τη λεπτή αισθητική να αποτελεί δείγμα ενός σύγχρονου στυλ. Ο προβολέας περιλαμβάνει φως ημέρας LED σε ένα δυναμικό, επίπεδο σχήμα U, ενώ δύο compact φακοί με λυχνίες LED σε κάθε πλευρά παράγουν τη δέσμη της μεσαίας και ρης μεγάλης σκάλας.

Η τεχνική αυτή δημιουργεί ένα ξεχωριστό σχέδιο φωτισμού, που κάνει το πρωτότυπο μοντέλο άμεσα αναγνωρίσιμο ως μέλος της οικογένειας BMW, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και της νύχτας. Το πίσω φως αποτελείται από δύο στοιχεία LED σχήματος “C”, που ενσωματώνονται στην πίσω αλουμινένια σχάρα με μινιμαλιστικό και τεχνικά προηγμένο στυλ. Στα πλευρά των ελαστικών, που κατασκευάζονται αποκλειστικά από τη Metzeler για το Vision Bike, ενσωματώνονται πέντε φωσφορίζοντα στοιχεία, καθένα από τα οποία έχει το μέγεθος ενός γραμματοσήμου. Αυτά συνδυάζουν καινοτόμα αισθητική με λειτουργικότητα: με τη μοτοσυκλέτα ακίνητη ή εν κινήσει, τα φωτιστικά στοιχεία δημιουργούν ένα εντυπωσιακό οπτικό εφέ. Στο σκοτάδι, αυξάνουν την ορατότητα από το πλάι και κατ’ επέκταση το επίπεδο ασφάλειας. Επίσης, αποπνέουν μία αίσθηση δυναμισμού όταν η μοτοσυκλέτα είναι σε κίνηση.

Σύμβολο μιας νέας γενιάς

Το BMW Motorrad Vision DC Roadster είναι ένα σύμβολο για το μέλλον της BMW Motorrad με εναλλακτικές μορφές κίνησης. Αποτυπώνει την εμπειρία ηλεκτροκίνησης με έντιμο, αυθεντικό τρόπο, αποκαλύπτοντας μία νέα, χαρακτηριστική εμφάνιση που όμως παραμένει σταθερά ριζωμένη στην παράδοση BMW.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019, 14:00