Δύο θρυλικά ονόματα της μηχανοκίνησης, το ένα από τους δυο τροχούς (Brough Superior) και το άλλο από τους τέσσερις (Αston Martin), συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν μια μοτοσυκλέτα που εντυπωσιάζει με τη διαστημική της εμφάνιση.

Αν μη τι άλλο, το τελικό αποτέλεσμα της αναπάντεχης αυτής συνεργασίας έχει πολύ ενδιαφέρον. Το σχεδιαστικό κομμάτι το ανέλαβε η Aston Martin και αυτό της μηχανικής η Brough Superior. Η AMB 001 διαθέτει υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα 180 ίππων και χρησιμοποιεί τμήματα από ανθρακόνημα, τιτάνιο και αλουμίνιο. Είναι βαμμένη στα αγωνιστικά χρώματα της Aston Martin (Stirling Green Lime Essence) και θα παραχθεί σε μόλις 100 μονάδες και σε υπέρογκη τιμή, για να καταλήξει τελικά σε χέρια συλλεκτών με γερό πορτοφόλι. Ο κινητήρας είναι ένας V-2 997cc με περιεχόμενη γωνία 88 μοιρών, 8βάλβιδος, υγρόψυκτος και ελαιόψυκτος, με ξηρό κάρτερ, κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων, μονόδρομο συμπλέκτη και τελική κίνηση με αλυσίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τροφοδοσία θα έχει τη βοήθεια ενός υπερσυμπιεστή μέσω ενός intercooler για μεγαλύτερη απόδοση, με την εξελιγμένη τουρμπίνα να έχει χαμηλή αδράνεια και έτσι να αποφεύγει το turbo lag που ήταν χαρακτηριστικό (ενοχλητικό) των μοτοσυκλετών Turbo της δεκαετίας του ’80. Τα καπάκια του κινητήρα κατασκευάζονται από εταιρείες που ειδικεύονται στον αεροναυπηγικό τομέα, ενώ το πρωτοποριακό πλαίσιο συγκεντρώνει διάφορες τεχνικές, όπως για παράδειγμα ένα ενιαίο κομμάτι από CNC που βιδώνεται πάνω στον κινητήρα (ο οποίος αποτελεί τμήμα του). Το υποπλαίσιο είναι από ανθρακονήματα, πολλά τμήματα από τιτάνιο και οι τροχοί κατασκευάζονται από σφυρήλατο αλουμίνιο και εννοείται πως διαθέτουν αποκλειστικό σχεδιασμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πιρούνι τύπου Fior έχει δύο βραχίονες, είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο και διαχωρίζει τις λειτουργίες διεύθυνσης και φρεναρίσματος με επιθυμητό στόχο ένα ακριβές και σταθερό μπροστινό σύστημα. Η μοτοσυκλέτα δεν βυθίζεται κατά το φρενάρισμα και παραμένει σταθερή αν ενεργοποιηθεί το μπροστινό φρένο πάνω στη στροφή. Αξίζει να αναφερθεί πως και το ψαλίδι είναι κατασκευασμένο από CNC, όπως επίσης και πως το κουστούμι της μοτοσυκλέτας είναι φτιαγμένο από ανθρακονήματα, ακόμα και τα τμήματα που δεν είναι ορατά. Το συνολικό βάρος της ΑΜΒ 001 δεν ξεπερνάει τα 180 κιλά, πράγμα που σημαίνει ότι η αναλογία κιλών ανά ίππο είναι ένα προς ένα! 

Η δερμάτινη σέλα είναι χειροποίητη, όπως ακριβώς και το εσωτερικό ενός πολυτελούς αυτοκινήτου, ενώ δερμάτινη επένδυση υψηλής ποιότητας και ραφής χρησιμοποιούν και τα γκριπ στα άκρα του τιμονιού. Τα λογότυπα της Aston Martin κατασκευάζονται από ένα λεπτό μεταλλικό φύλλο, είναι κομμένα με laser και ενσωματώνονται μέσα στο βερνίκι του χρώματος.

Η AMB 001 έκανε το παγκόσμιο ντεμπούτο της στο σαλόνι της EICMA στο Μιλάνο και το δελτίο τύπου μιλούσε για το πρώτο κεφάλαιο μιας συναρπαστικής νέας συνεργασίας. Άρα να υποθέσουμε ότι θα υπάρξουν και επόμενα μοντέλα; H μοτοσυκλέτα θα κατασκευάζεται και θα συναρμολογείται χειροποίητα στο εργοστάσιο της Brough Superior στην Τουλούζη της Γαλλίας. Η τιμή της εκεί (και με το ΦΠΑ στο 20%) έχει ήδη καθοριστεί στα …108.000 ευρώ και οι πρώτες παραδόσεις θα ξεκινήσουν από το 4ο τρίμηνο του 2020. Ένας ένας παιδιά, μην ποδοπατιέστε..

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ

Πηγή motorbike.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης