Την εβδομάδα από 24 έως 30 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι από την Τροχαία σε 2.742 δίκυκλα σε όλη την επικράτεια, κατά τους οποίους βεβαιώθηκαν 1.598 παραβάσεις για μη χρήση κράνους.

Αμετανόητος παραμένει ο Έλληνας δικυκλιστής σε ό,τι αφορά στην χρήση του προστατευτικού κράνους. Το φαινόμενο δεν φαίνεται να μειώνεται, σύμφωνα με όσα δείχνει η στατιστική της Τροχαίας για τις παραβάσεις στο συγκεκριμένο θέμα. Οι περισσότερες από τις παραβάσεις αυτής της μορφής καταγράφηκαν στο οδικό δίκτυο της περιφέρειας Αττικής (461), του Ηρακλείου (132), του Ρεθύμνου (125), των Δωδεκανήσων (99), των Χανίων (78) και της Αχαΐας (77).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτές παρατηρήθηκε για ακόμη μια φορά πως στη συντριπτική πλειοψηφία τους σημειώθηκαν σε άτομα που οδηγούν μοτοποδήλατα, βέσπες και μοτοσικλέτες χαμηλού κυβισμού, όπου φαίνεται πως κυριαρχεί η απλοϊκή λογική που ορίζει πως «ε, ψοφίμι οδηγάω, πόσο να τρέξω και τί να πάθω;» η οποία αντιστρατεύεται την πραγματικότητα που αποδεικνύει πως η πλειοψηφία των σοβαρών περιστατικών αφορά δίκυκλα που οδηγούνται με χαμηλή ταχύτητα δίπλα στο σπίτι μας ή στη δουλειά μας.

Όλα αυτά προκύπτουν από την εφαρμογή του στοχευμένου προγράμματος της Τροχαίας «παράβαση της εβδομάδας», η οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις πιο επικίνδυνες τροχονομικές παραβάσεις. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και με στόχο την πρόληψη και τον περιορισμό των σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων και την αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας. Καλό είναι όσοι παρανομούν να καταλάβουν επιτέλους ότι η κλήση για μη χρήση κράνους δεν είναι η «εύκολη λύση» για να φαίνεται πως στην Τροχαία δουλεύουν και παράγουν έργο. Τέτοιου είδους επικίνδυνες λογικές το μόνο που καταφέρνουν είναι να αυξάνουν τα ατυχήματα και κατά συνέπεια να μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών. Η συμμόρφωση δεν είναι εξαναγκασμός, αλλά υποχρέωση προς τον εαυτό μας και την κοινωνία.

Πηγή: 4Τροχοί

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης