Επιμέλεια: Μπάμπης Κελάφης

H νέα Tracer 9 GT+, η ναυαρχίδα της σειράς Sport Touring μοντέλων της Yamaha, είναι η πρώτη μοτοσυκλέτα της εταιρείας που είναι εφοδιασμένη με πλήρως ενσωματωμένα ηλεκτρονικά αιχμής που συμπεριλαμβάνουν, χιλιοστομετρικό ραντάρ, προσαρμοζόμενο Cruise Control (ACC), Unified Brake System (ενοποιημένο σύστημα πέδησης) συνδεδεμένο με το ραντάρ, ηλεκτρονικές αναρτήσεις και έξυπνες λειτουργίες οδήγησης – καθώς και όργανα TFT με συνδεσιμότητα και πλήρως ενσωματωμένη πλοήγηση Garmin –  που πραγματικά ανεβάζουν τη Tracer 9 GT+ στο επόμενο επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Tracer 9 GT+ είναι η πρώτη Yamaha που είναι εξοπλισμένη με Adaptive Cruise Control (ACC), ένα προηγμένο σύστημα που συνδυάζει την ευχρηστία του cruise control με τη δυνατότητα αυτόματης διατήρησης σταθερής απόστασης από το προπορευόμενο όχημα. Το ACC, με τη βοήθεια του χιλιοστομετρικού ραντάρ που μετρά συνεχώς την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, ελέγχει αυτόματα την ταχύτητα κίνησης, την επιβράδυνση και την επιτάχυνση για να συμβαδίζει με τις μεταβολές της κατάστασης στο δρόμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης είναι εφοδιασμένη και με το νέο, πρώτο στον κόσμο της μοτοσυκλέτας, συνδεδεμένο με ραντάρ σύστημα Unified Brake System (UBS). Το UBS είναι μια ενεργή διάταξη που προσφέρει αυξημένη δυνατότητα ελέγχου χρησιμοποιώντας δεδομένα από το χιλιοστομετρικό ραντάρ και την αδρανιακή μονάδα IMU (Inertial Measurement Unit) 6 αξόνων για την υποβοήθηση και ρύθμιση των δυνάμεων πέδησης εμπρός και πίσω. Υπάρχουν τρία κύρια στοιχεία στο ενοποιημένο σύστημα πέδησης που λειτουργούν μόνο όταν το BC (Brake Control)  είναι ενεργοποιημένο. Πρώτον, η υποβοήθηση πέδησης παρεμβαίνει όταν το σύστημα ανιχνεύσει ότι επίκειται σύγκρουση. Δεύτερο, η υποβοήθηση πέδησης εμπρός/πίσω προσαρμόζει τις δυνάμεις πέδησης και στους δύο τροχούς για σταθερή επιβράδυνση. Τρίτο, ο έλεγχος πέδησης στις στροφές προσαρμόζει αυτόματα τη δύναμη πέδησης για να εμποδίσει την ολίσθηση του ελαστικού όταν τη μοτοσυκλέτα είναι σε κλίση. 

Τόσο το νέο Adaptive Cruise Control όσο και το Unified Brake System χρησιμοποιούν δεδομένα από το νέο χιλιοστομετρικό ραντάρ, που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος της Tracer 9 GT+, και ανιχνεύει την απόσταση του οχήματος μπροστά από τη μοτοσυκλέτα.

Η νέα έγχρωμη οθόνη υψηλής φωτεινότητας TFT (7 ιντσών) προσφέρει δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε τρία διαφορετικά θέματα προβολής. Η νέα οθόνη έχει και δυνατότητα η συνδεσιμότητας με smartphone μέσα από τη μονάδα ελέγχου επικοινωνίας που επιτρέπει στους αναβάτες να συνδέσουν το smartphone τους με τη μοτοσυκλέτα χρησιμοποιώντας τη δωρεάν εφαρμογή MyRide της Yamaha. Μόλις συνδεθεί ο αναβάτης μπορεί να δει πληροφορίες για εισερχόμενες κλήσεις, email και μηνύματα στην οθόνη TFT.  Επίσης μπορεί να εγκατασταθεί εύκολα και η πλοήγηση σε πλήρη οθόνη της Garmin.

Το πακέτο τον εξελιγμένων βοηθημάτων συμπληρώνουν το Quickshifter 3ης γενιάς, οι ηλεκτρονικά ελεγχόμενες ημιενεργές  αναρτήσεις K.A.D.S. της KYB και τα ενσωματωμένα προγράμματα οδήγησης.

Σε αντίθεση με τα συμβατικά συστήματα cruise control που απεμπλέκονται όταν ένας αναβάτης χρησιμοποιεί τον συμπλέκτη ή αλλάζει ταχύτητα, οι αναβάτες της TRACER 9 GT+ μπορούν να αλλάξουν ταχύτητα χρησιμοποιώντας το νέο Quickshifter 3ης γενιάς ακόμα και όταν το ACC είναι ενεργό. 

Το σύστημα ηλεκτρονικά ελεγχόμενων αναρτήσεων νέας γενιάς KADS (KYB Actimatic Damper System) έχει αναπτυχθεί από κοινού με την KYB και σε συνεργασία με την IMU 6 αξόνων ρυθμίζει αυτόματα την απόσβεση των αναρτήσεων μέσω της υδραυλικής μονάδας (HU) και της μονάδας ελέγχου ανάρτησης (SCU). Το KADS έχει δυο επιλογές λειτουργίας Sport και Comfort και οι ρυθμίσεις απόσβεσης προσαρμόζονται στιγμιαία μέσω μιας ηλεκτρομαγνητικής βαλβίδας για να επιτυγχάνεται ομαλή και άνετη οδήγηση σε διάφορες συνθήκες φορτίου και οδήγησης.

Το εξελιγμένο σετ προγραμμάτων οδήγησης και συμπεριφοράς κινητήρα είναι πλέον πλήρως συνδεδεμένο με την IMU 6-Axis της μοτοσυκλέτας και το ολοκληρωμένο πακέτο βοηθημάτων. Ο αναβάτης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε τέσσερις επιλογές τρόπων οδήγησης: «Sport», «Street», «Rain» ή «Custom». Οι διαμορφώσεις «Sport», «Street» και «Rain» διαθέτουν ενσωματωμένες εργοστασιακές ρυθμίσεις , η επιλογή «Custom» επιτρέπει στον αναβάτη να επιλέξει χειροκίνητα τις δικές του ρυθμίσεις παρέμβασης για τα διάφορα ηλεκτρονικά βοηθήματα οδήγησης και να τα αποθηκεύσει ως προσαρμοσμένη λειτουργία.

Νέοι είναι και οι φωτιζόμενοι εργονομικοί διακόπτες τιμονιού που χρησιμοποιούν joystick και κουμπί home για να επιτρέπουν στον αναβάτη να χειρίζεται το μεγαλύτερο φάσμα λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης της συνδεσιμότητας και της πλοήγησης με smartphone.

Η Tracer 9 GT+ είναι εξοπλισμένη με τον εξαιρετικό CP3 890 κ.εκ (EURO5) κινητήρα της Yamaha με άφθονη, γραμμική ροπή, με πλαίσιο και ψαλίδι αλουμινίου με τεχνική χύτευσης CF και με τροχούς χαμηλού βάρους SpinForge.

Τέλος τα full LED φώτα και τα εξελιγμένα φώτα στροφής της Yamaha είναι στον στάνταρ εξοπλισμό της TRACER 9 GT+. Στο στάνταρ εξοπλισμό επίσης συμπεριλαμβάνονται η μεγάλη ρυθμιζόμενη σε 10 θέσεις ζελατίνα και τα θερμαινόμενα γκρίπ.

Η νέα TRACER 9 GT+ θα είναι διαθέσιμη στους αντιπροσώπους της Yamaha από τον Μάιο του 2023 σε δυο νέες ειδικές χρωματικές επιλογές πολλαπλών τόνων: Icon Performance και Power Grey. 

Icon Performance

Power Grey. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης