Επιμέλεια: Δημήτρης Διατσίδης

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με εμφανείς σχεδιαστικές πινελιές που ακολουθούν τη σχεδιαστική γραμμή της σειράς MT, από τα 125 έως τα 1000 κυβικά εκατοστά, η MT-03 είναι το γυμνό «όπλο» των αναβατών με άδεια οδήγησης κατηγορίας Α2. Δηλαδή μέχρι 500 κ.εκ. και ισχύ έως 47 ίππους, που σημαίνει ότι είναι μια μοτοσυκλέτα που μπορεί να προσελκύσει νέους οδηγούς με λίγη εμπειρία, στον κόσμο των δύο τροχών.

Η MT-03 βασίζεται στον δικύλινδρο κινητήρα και το πλαίσιο της R3 και είναι η γυμνή εκδοχή αυτού του πολύ πετυχημένου μοντέλου. Ταυτόχρονα είναι η μοτοσυκλέτα που θα «προβιβάσει» έναν αναβάτη της κατηγορίας Α1, κάνοντας την μετάβαση στην Α2 με περισσότερα κυβικά εκατοστά και με μεγαλύτερη ισχύ. Ωστόσο αυτό είναι η μια εκδοχή. Η άλλη εκδοχή είναι, πως η MT-03 είναι μια «πασπαρτού» μοτοσυκλέτα κυρίως χάρη στον ελαστικό της κινητήρα. Με 321 κ.εκ. και 42 ίππους, η MT-03 δεν βάζει φωτιά στην άσφαλτο όπως κάνουν τα μεγαλύτερα αδέλφια του, αλλά στα χέρια ενός έμπειρου αναβάτη θα κινηθεί εντυπωσιακά γρήγορα, ιδίως σε δρόμους με στροφές και καλή άσφαλτο. Παράλληλα προσφέρεται για καθημερινή χρήση χάρις στην εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση, όταν δεν ξεπερνούν οι στροφές του κινητήρα τις 9,000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακίνητη, παρατηρώντας την, αναγνωρίζεις αμέσως πως πρόκειται για μια Yamaha ΜΤ. Τα ξεκάθαρα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά, την κάνουν αμέσως αναγνωρίσιμη, με τα αυτοκόλλητα, τους ιδιαίτερους χρωματισμούς, την χαρακτηριστική «άγρια» μάσκα με μονό προβολέα LED (που φέρνει λίγο σε “angry birds”), είναι σίγουρο πως δεν θα περάσει απαρατήρητη. Η μεγάλη TFT οθόνη με τις πολλές πληροφορίες προσθέτει κύρος και κραυγάζει για το πόσο μοντέρνα μοτοσυκλέτα είναι.

Η MT-03 είναι ιδανική για καθημερινή μετακίνηση, για sport οδήγηση σε καλή άσφαλτο, ενώ υπό προϋποθέσεις μπορεί να κάνει και μικρά ταξίδια. Καρδιά της μικρής μοτοσυκλέτας είναι ο κινητήρας, που πρόκειται για έναν δικύλινδρο σε σειρά με 2 εκκεντροφόρους επί κεφαλής και 4 βαλβίδες στον κύλινδρο, με χωρητικότητα 321 κ.εκ. και απόδοση 42 ίππους στις 10,750 στροφές και ροπή 3.0 χλγμ. Στις 9,000 στροφές. Ο κινητήρας χαρακτηρίζεται από τη γραμμική του λειτουργία και επιτυγχάνει εξαιρετικές τιμές κατανάλωσης (ακόμα και 3.6 λιτρα/100 χλμ.) με χρήση ανάμεσα στις 6 και 9,000 στροφές. Πιο ψηλά λειτουργεί ιδανικά για σπορ χρήση ή χρήση σε πίστα, καθώς εύκολα ξεπερνά τις 11,000 στροφές!

 

Οδηγήσαμε την MT-03 στην ιδανική – για μοτοσυκλέτα – διαδρομή προς το Πόρτο Γερμενό, που τα περιλαμβάνει όλα. Αυτοκινητόδρομο, στριφτερές ανηφόρες και κατηφόρες, καλή άσφαλτο και ανοικτές καμπές μεγάλων ταχυτήτων. Κατ’ αρχάς, ξεχνάς πόσα κυβικά είναι και απολαμβάνεις οδήγηση. Με ένα άτομο η μοτοσυκλέτα είναι απολαυστική. Οι αναρτήσεις της είναι μαλακές και δεν κουράζουν, δίχως κοπανήματα και κραδασμούς στα χέρια. Η πρόσφυση είναι ξεκάθαρα θέμα ασφάλτου, αλλά καλό είναι να ζεστάνουμε τα λάστιχα πριν τα πιέσουμε, ιδίως το μπροστινό. Οδηγήσαμε σβέλτα και ευχαριστηθήκαμε τη διαδρομή. Η MT-03 διαθέτει ένα εξαιρετικό ABS σύστημα, τελευταίας γενιάς, που σε βοηθά να τοποθετήσεις το πίσω μέρος, χωρίς δραστική επέμβαση και αρκετή πληροφόρηση. Μπροστά θα θέλαμε έναν μεγαλύτερο δίσκο με τετραπίστονη ακτινική δαγκάνα (όπως έχει η ΜΤ-125) αντί του δίσκου των 370 χιλιοστών με τη διπλή συμβατική δαγκάνα. Όπως συμβαίνει με όλες τις μοτοσυκλέτες της σειράς ΜΤ, η 03 έχει DNA sport μοτοσυκλέτας και με τον κινητήρα σε υψηλές στροφές μεταμορφώνεται σε μικρό «όπλο» που μόνο τότε, ζητάς πιο σκληρές αναρτήσεις. Ας μην ξεχνάμε όμως πως πρόκειται για μια μοτοσυκλέτα πολλαπλών ρόλων, που κάνει τους περισσότερους ρόλους, πολύ πάνω από τον μέσο όρο.

Στην πόλη, υπόσχεται απροβλημάτιστες βόλτες με το απίθανο στυλ της, τα χρώματα που κερδίζουν τις εντυπώσεις και την πολύ σωστή για τον χαρακτήρα της εργονομία. Η μοτοσυκλέτα είναι χαμηλή και θα κερδίσει και γυναίκες οδηγούς με τη φιλικότητά της στην καθημερινή χρήση. Η μικρή σέλα δεν θα εντυπωσιάσει μεγαλόσωμους ή μεγαλόσωμες αλλά κρίνεται ιδανική για τον χαρακτήρα της μικρής ΜΤ. Η μοτοσυκλέτα της δοκιμής μας διέθετε τον χρωματισμό Cyan Sport με τυρκουάζ ζάντες και χρωματισμούς στα αυτοκόλλητα, μοιάζοντας πάρα πολύ στις υπόλοιπες γυμνές μοτοσυκλέτες της σειράς MT.

Τι παίρνουμε με 5,590 €; Μια μοντέρνα μοτοσυκλέτα, με χαρακτηριστικά παρπαρτού, με καταπληκτική όψη που ακολουθεί το σλόγκαν «Dark Side of Japan», που θα μας συντροφεύει στις καθημερινές μας μετακινήσεις στην πόλη με τρομερή οικονομία, αλλά δεν θα πει όχι σε κοντινές εκδρομές ή και γιατί όχι και βόλτες στην πίστα. Προσφέρεται σε τρεις χρωματισμούς και απευθύνεται κυρίως σε αυτούς που ανεβαίνουν κατηγορία διπλώματος και περνούν στην Α2. Μια ποιοτική, μικρή τίμια μοτοσυκλέτα που μας κερδίζει ακόμα και ακίνητη με τα «σκανταλιάρικα» χρώματά της και την «άγρια» ομορφιά της. Μια εξαιρετική επιλογή που πρέπει οπωσδήποτε να εξετάσουμε αν ψάχνουμε μοτοσυκλέτα σε αυτήν την κατηγορία.

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά:

Κινητήρας: 4βάλβιδος EURO5, 4χρονος, υγρόψυκτος, 2ΕΕΚ, Κυβισμός: 321 κ.εκ., Διάμετρος Χ Διαδρομή: 68 χλστ Χ 44.1 χλστ, Ισχύς: 42 ίπποι στις 10750 σ.α.λ., Ροπή: 3 kgm στις 9000 σ.α.λ., Κατανάλωση: 3.8 λ/100 χλμ,

Πλαίσιο: περιμετρικό ατσάλινο, Ανάρτηση μπροστά: τηλεσκοπικό πιρούνι διαμέτρου 37χλστ, Ανάρτηση πίσω: μονό αμορτισέρ, Φρένο μπροστά: δισκόφρενο διαμέτρου 298χλστ, Φρένο πίσω: δισκόφρενο 220χλστ, Ελαστικό μπροστά: 110/70-17, Ελαστικό πίσω: 140/70-17,

Διαστάσεις: Μήκος: 2090χλστ, Πλάτος: 745χλστ, Ύψος σέλας: 780χλστ, Μεταξόνιο: 1380χλστ, Βάρος: 168 κιλά (πλήρης υγρών), Ρεζερβουάρ: 14 λίτρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης