Του Βασίλη Γ. Σαρημπαλίδη

     

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Μία ακόμη επιτυχημένη εμφάνιση Έλληνα οδηγού σε αγώνες ταχύτητας του εξωτερικού πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 28 – 29 Αυγούστου. Αυτή τη φορά ήταν ο 16χρονος Κυριάκος Λιούτας, που συμμετείχε στο γαλλικό πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσικλετών, που διεξήχθη στην πίστα του Bresse.

Ο νεαρός οδηγός πραγματοποίησε την πρώτη του συμμετοχή σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με σκοπό να συλλέξει εμπειρίες και να μπορέσει να ανεβάσει το επίπεδό του. Η προσπάθειά του στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς όχι μόνο εκπλήρωσε τον στόχο του αλλά κατάφερε να τερματίσει στην πρώτη δεκάδα και να συλλέξει τους πρώτους του βαθμούς σε ευρωπαϊκό θεσμό. Ο Λιούτας συμμετείχε στο Coupe de France 2015 στην κατηγορία 400 Promosport.

Ο Έλληνας αναβάτης προσπάθησε και δικαιώθηκε...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για πρώτη φορά έξω…
Ήταν η πρώτη έξοδος του έφηβου οδηγού από την Ελλάδα μετά από μια σύντομη πορεία στο ελληνικό πρωτάθλημα ταχύτητας. Παρά τη μικρή του εμπειρία στους αγώνες έχει καταφέρει να εντυπωσιάσει με την τεχνική αλλά και τη μαχητικότητά του. Πραγματοποίησε έτσι το μεγάλο βήμα να μετρήσει τις δυνάμεις Ολοένα και περισσότεροι Έλληνες αναβάτες πηγαίνουν και τρέχουν σε αγώνες του εξωτερικού του σε έναν αγώνα του εξωτερικού. Στις 3 ημέρες που βρέθηκε στη Γαλλία για την συμμετοχή του στο εθνικό πρωτάθλημα κατάφερε πολύ σύντομα να προσαρμοστεί στην απαιτητική πίστα και να βελτιώνει συνεχώς τους χρόνους του. Κάτι όχι και τόσο απλό, καθώς η γνωριμία του με την πίστα ήταν περιορισμένη λόγω των τεχνικών δυσκολιών που αντιμετώπισε και τον εμπόδισαν να συμμετάσχει σε όλες τις ελεύθερες δοκιμές.

Ακολουθώντας τις οδηγίες του προπονητή του, Θανάση Χούντρα κατάφερε να αξιοποιήσει όσους γύρους είχε στη διάθεσή του για να συνηθίσει την πίστα, να βρει τις γραμμές του και να ανεβάσει το ρυθμό του. Στη διάρκεια τόσο των ελεύθερων δοκιμών και των κατατακτηρίων αλλά και κατά τη διάρκεια των οποίων συνεχώς κατέβαζε το χρόνο του. Ξεκίνησε τελικά τον αγώνα από την 15η θέση, ευελπιστώντας να διεκδικήσει τους πρώτους του βαθμούς.

Ο 16χρονος Κυριάκος Λιούτας

Φοβερή εκκίνηση
Στον πρώτο αγώνα του Σαββάτου έκανε μια καταπληκτική εκκίνηση, περνώντας 7 οδηγούς στην πρώτη στροφή, προσηλωμένος στον στόχο του όμως δεν ρίσκαρε περισσότερο απ’ όσο έπρεπε και τερμάτισε Η συμμετοχή σε έναν ξένο αγώνα είναι μεγάλη εμπειρία για τον αναβάτη στην 12 θέση. Είχε άλλωστε κατεβάσει άλλα 4 δευτερόλεπτα (!) τον χρόνο του μέσα στον αγώνα. Στον δεύτερο αγώνα της Κυριακής η βελτίωσή του ήταν ακόμη πιο θεαματική καθώς κατάφερε να τερματίσει στην 10η θέση και με δύο ακόμη οδηγούς στο στόχαστρό του.

Ο Κυριάκος φανερά ενθουσιασμένος από την πρώτη του αυτή συμμετοχή σε πρωτάθλημα εκτός Ελλάδας δήλωσε μετά τον αγώνα: «Ήταν ένα πανέμορφο Σαββατοκύριακο γεμάτο εμπειρίες μετά από αγώνες που μου έδωσαν μεγάλη χαρά και με έφεραν στην 17η θέση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος Γαλλίας. Θέλω να ευχαριστήσω τον προπονητή μου Θανάση Χούντρα του Riding School που με βοηθάει σε ό,τι χρειαστώ, τον μηχανικό μου Νίκο Τσεσμελή που με βοήθησε να ξεπεράσω ένα τεχνικό πρόβλημα που αντιμετώπισα και φυσικά την ομάδα της Yamaha που με αγκάλιασε και με βοήθησε πάρα πολύ κατά την προετοιμασία μου αλλά και κατά τη διάρκεια του αγώνα».

Είναι ωραία η αίσθηση να βλέπεις την ελληνική σημαία...

Έλληνες παντού!!!
Ποτέ άλλοτε στην ιστορία των ελληνικών αγώνων ταχύτητας δεν είχε υπάρξει τόσο έντονη παρουσία Ελλήνων και μάλιστα εφήβων οδηγών, απόλυτα ανταγωνιστικών και με δυνατότητες διάκρισης. Μετά τον Νότη Παπαπαύλου που άνοιξε το δρόμο, τους αδελφούς Νίκο και Δημήτρη Καρακώστα, την Ειρήνη Ρομποτή και τώρα τον Κυριάκο Λιούτα, όλα δείχνουν ότι οι ελληνικοί αγώνες ταχύτητας βρίσκονται σε τροχιά ανανέωσης.

Και πλέον η συμμετοχή Ελλήνων σε διεθνή πρωταθλήματα δεν αποτελεί άπιαστο όνειρο, αλλά μια πραγματικότητα που δημιουργεί εύλογες ελπίδες για το μέλλον.

Η δουλειά το υπροπονητή Θανάση Χούντρα έπιασε τόπο...

Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα...
     
   

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης