Τα γράφει με το όνομά τους…
ο Βασίλης Γ. Σαρημπαλίδης (saribal@otenet.gr)

Συχνή τακτική είναι πλέον το… σύστημα των υπουργείων να ρίχνουν άδεια για να πιάσουν γεμάτα ή, αν προτιμάτε καλύτερα, να ρίχνουν τυράκι για να πέσουν στη φάκα τα κορόιδα. Θα αναφερθώ σε πολύ συγκεκριμένα τρανταχτά παραδείγματα που έχουν ως αποτέλεσμα να «παγώνουν» την αγορά, χιλιάδες εργαζόμενοι να μένουν στο… ράφι (αφού δεν υπάρχει αντικείμενο να ασχοληθούν) και τελικά να απολύονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ρίχνω την είδηση και… περιμένω αντιδράσεις

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό της υγραεριοκίνησης. Δηλαδή, την ώρα που 90.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων έχουν ξοδέψει αρκετά χρήματα ενώ από την άλλη εκατοντάδες επιχειρηματίες έχουν επενδύσει πολύ μεγάλα ποσά στο υγραέριο, κάποιοι (που ίσως να μην έχουν δουλέψει και ποτέ στη ζωή τους) αρέσκονται στη διαρροή φημών. Για να γίνω πιο κατανοητός, να σας θυμίσω πως πριν από λίγες ημέρες μέσα από τα υπουργεία άφησαν να διαρρεύσει ότι θα αυξηθεί η τιμή του υγραερίου σε μεγάλο βαθμό. Αυτομάτως, η αγορά «πάγωσε» και χιλιάδες εργαζόμενοι έμειναν χωρίς αντικείμενο δουλειάς, περιμένοντας ακόμα και σήμερα να υπάρξει μία επίσημη θέση ή να παρθεί ΑΜΕΣΑ μία απάντηση. Με λίγα λόγια, κάποιοι έριξαν την είδηση, περιμένοντας τις αντιδράσεις, για να πράξουν ανάλογα. Χωρίς να έχουν λίγη… τσίπα πάνω τους και φυσικά χωρίς να έχει πάει το μυαλό τους ότι αυτήν τη στιγμή απειλούνται επιπλέον θέσεις εργασίας περιμένουν να δουν τι θα γίνει. Δεν έχουν καν το σθένος να βγουν και να ανακοινώσουν ποια θα είναι τα μέτρα, για να μπορούν επιτέλους οι εργαζόμενοι να ξέρουν τι θα συμβεί ή οι επιχειρηματίες να αντιμετωπίσουν (αν αυτό γίνεται) την όποια κατάσταση.

Και άλλα παραδείγματα…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να σας θυμίσω άλλες περιπτώσεις, όπως το θέμα της απόσυρσης, που και πάλι κάποιοι διέρρευσαν ότι θα γίνει… κάτι που όντως συνέβη, αλλά έπειτα από μήνες! Το αποτέλεσμα ήταν και πάλι να «παγώσει» η αγορά. Το ίδιο συνέβη και με το πετρέλαιο, ένα θέμα που είχε γίνει «καραμέλα» και κανείς δεν έπαιρνε απόφαση. Θέλετε και άλλο παράδειγμα κοροϊδίας; Η αγορά αυτοκινήτων με πολλά κυβικά σε καλές τιμές αλλά με βαρύ τίμημα, αφού οι ιδιοκτήτες τους που πιάστηκαν στη… φάκα αναγκάστηκαν να πληρώσουν τεράστια ποσά σε τέλη κυκλοφορίας και έκτακτες εισφορές.

Με τέτοιες τρικλοποδιές και σε τόσο άσχημο περιβάλλον, μπορεί ο καθένας να καταλάβει (και… χαζός να είναι) πως, για να επενδύσει, πρέπει να έχει λεφτά για πέταμα. Επίσης, θα πρέπει να καταλάβουν οι… κουτοπόνηροι πως οι διαρροές δεν κάνουν καθόλου καλό στην αγορά κι αν θέλουν να το κάνουν, ας παίρνουν αποφάσεις άμεσα…

Αυτά για… σήμερα, απλώς για να μην ξεχνιόμαστε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης