Του Βασίλη Γ. Σαρημπαλίδη

     

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αναβρασμό βρίσκεται από… σήμερα όλος ο πλανήτης, η Ε.Ε. και κατ’ επέκταση η Μεγάλη Βρετανία
Χιλιάδες θέσεις εργασίας βρίσκονται στον αέρα μόνο στον κλάδο του αυτοκινήτου… καθώς το Brexit δείχνει να επηρεάζει σημαντικούς οικονομικούς κλάδους όπως είναι αυτός του αυτοκινήτου.
   
Στην Μεγάλη Βρετανία υπάρχουν πολλά εργοστάσια που κατασκευάζουν αυτοκίνητα, με τα επίσημα στοιχεία να κάνουν λόγο για παραγωγή 1.682.156 μονάδων το 2015. Το μεγαλύτερο ποσοστό αφορούσε εξαγωγές και αυτό είναι το μεγάλο ερωτηματικό για το μέλλον, εργοστασίων, εργαζομένων και… αποφάσεων που θα ληφθούν στο μέλλον. Σημαντικό είναι το ερωτηματικό για το τι θα γίνει με την ισοτιμία νομισμάτων, αλλά και αν θα υπάρξουν επιπλέον δασμοί.

Χρονιά ρεκόρ ήταν το 2015 για την Μεγάλη Βρετανία καθώς η παραγωγή καινούργιων αυτοκινήτων άγγιξε το 1.7 εκατομμύρια μονάδες...

Δεν ήθελαν το Brexit…
Όπως και να ‘χει, το μεγαλύτερο κόστος θα το επωμιστούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, που αν συμβεί αυτό, ένα σοβαρό ενδεχόμενο θεωρείται σίγουρο πως θα αναζητήσουν νέες χώρες για να παράγουν τα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσφατη έρευνα είχε δείξει πως το 77% των ανθρώπων που εργάζονται σε επιχειρήσεις από τον κλάδο του αυτοκινήτου ήταν αντίθετη σε ενδεχόμενο Brexit…αυτοκίνητά τους. Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει, τι θα συμβεί με τις βρετανικές μάρκες όπως για παράδειγμα οι Land Rover, Jaguar κ.ά. Ερωτηματικό όμως παραμένει και για τις μη βρετανικές μάρκες που διατηρούν εργοστάσια στην Μεγάλη Βρετανία, όπως οι, Nissan, Honda, Toyota, BMW κ.ά.

Σύσσωμοι οι επικεφαλής του κλάδου εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο αυτοκίνητο έχουν δηλώσει πως δεν είναι υποστηρικτές του Brexit. Προφανώς και γνωρίζουν πως αυτό το ενδεχόμενο θα συρρικνώσει το κέρδος τους, το οποίο μεταφράζεται και σε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Η αναζήτηση εναλλακτικών αγορών θα πέσει (αν δεν έχει πέσει ήδη) στο τραπέζι των συσκέψεων και τους επόμενους μήνες θα γίνουν γνωστές αποφάσεις που ενδεχομένως να επηρεάσουν σημαντικά την Μεγάλη Βρετανία.

Η Nissan είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς παράγει σχεδόν 475.000 οχήματα το χρόνο στη χώρα


Κρίσιμες αποφάσεις
Αυτό θα το μάθουμε με δύο τρόπους. Αρχικά από τον αριθμό της φετινής παραγωγής όπως και του 2017, όπως και από αποφάσεις αυτοκινητοβιομηχανιών για ενδεχόμενη μελλοντική παραγωγή νέων Οι τιμές των αυτοκινήτων στην Ελλάδα δεν θα επηρεαστούν από το Brexit…μοντέλων. Ειδικοί και ξένα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για προβλήματα που θα αρχίσουν να εμφανίζονται από το τρέχον έτος ενώ δεν είναι λίγες οι εταιρείες που είχαν κάνει γνωστό πως ενδεχόμενο Brexit θα αποτελούσε κίνδυνο για χιλιάδες θέσεις εργασίας…

Όσον αφορά την Ελλάδα, ακόμα είναι πολύ νωρίς για να πούμε πως και αν θα επηρεαστεί η αγορά και οι τιμές των αυτοκινήτων. Τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια δεν θα υπάρξουν αλλαγές που να σχετίζονται με την Μεγάλη Βρετανία και το Brexit.

Αν θα υπάρξουν αλλαγές θα εξαρτηθούν από την τιμή της Στερλίνας αλλά και από την ελεύθερη διακίνηση αυτοκινήτων μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας. 

Αυτοκινητοβιομηχανία και Μεγάλη Βρετανία

  • Σχεδόν 800.000 άνθρωποι απασχολούνται στον κλάδο του αυτοκινήτου στην Μεγάλη Βρετανία
  • Το 2015 κατασκευάστηκαν 1.682.156 αυτοκίνητα
  • Ο κλάδος του αυτοκινήτου συμβάλει στην οικονομία της Βρετανίας κατά 15 δισεκατομμύρια στερλίνες
  • Από τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες οι Land Rover, Toyota, Nissan, Honda, MINI, Vauxhall κατασκευάζουν αυτοκίνητα στην Αγγλία όπως και άλλες μικρότερες: Aston Martin, Bentley, McLaren Jaguar, Lotus, Rolls Royce, TVR, Caterham κ.ά.
  • Επτά ομάδες της Formula 1 έχουν έδρα στην Αγγλία
  • Περισσότερες από 100 εταιρείες δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο
  • Σχεδόν το 57% από το σύνολο των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκε το 2015 στη Βρετανία εξήχθησαν σε χώρες της Ε.Ε.

 

Η παραγωγή των αυτοκινήτων της Toyota το 2015 άγγιξε τις 190.000 μονάδες

Επτά ομάδες της Formula 1 έχουν έδρα στην Αγγλία...
Land Rover και Jaguar έχουν έδρα την Μεγάλη Βρετανία αλλά πλέον ανήκουν στην ινδική ΤΑΤΑ. Ερωτηματικό παραμένει αν θα επηρεαστούν από το Brexit και αν ναι, πόσο.
Η παραγωγή καινούργιων αυτοκινήτων στην Αγγλία κατέχει την 3η θέση στην Ευρώπη μετά την Γερμανία (6.033.164) και τη Γαλλία (1.970.000)

 

  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης