Του Ηλία Χ. Σελέκου*

Ο 21ος αιώνας βρήκε τον κόσμο να πνίγεται από ακραία καιρικά και όχι μόνο φαινόμενα. Αυτό δεν έγινε ξαφνικά, προϋπήρχε η αιτία και δεν ήταν άλλη από την αστική και βιομηχανική ρύπανση στο πλείστον των μεγαλουπόλεων του πλανήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αλόγιστη και αέναη κατανάλωση του πετρελαίου είτε σαν οικιακή θέρμανση είτε σαν καύσιμο κίνησης των παγκόσμιων μεταφορών, δημιούργησε συνθήκες αιθαλομίχλης, τοξικών αερίων και απόλυτο χάος στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου…

Είναι καιρός (αν και πολύ αργά πλέον…) να αλλάξει αυτό το ‘’μίγμα’’ και συνήθεια αστικής μετακίνησης με οχήματα που καταναλώνουν πετρέλαιο και βενζίνη. Οι νέες ανερχόμενες τεχνολογίες στον τομέα των παντός τύπου μεταφορών, έχουν αρχίσει να συνεισφέρουν  έστω και αδρά τα πρώτα ‘’στίγματα’’ βιώσιμης και οικολογικής μετακίνησης στις πόλεις, τουλάχιστον σε αυτές που η πολιτεία έχει θεσπίσει αυστηρά όρια και προδιαγραφές, αλλά κυρίως και δράσεις και κίνητρα προς τους πολίτες.

Οι αστικές μετακινήσεις πρέπει να είναι φιλικές στο περιβάλλον...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιστημονικές ημερίδες…
Επίσης, οι συχνότερες συνεδριάσεις σε σχέση με το παρελθόν, οι επιστημονικές ημερίδες και συμπόσια ανά τον κόσμο, τείνουν να ευαισθητοποιούν ολοένα και περισσότερο της κυβερνήσεις όλου του κόσμου αφού οι τελευταίες πληρώνουν βαθύτατα το κόστος είτε των φυσικών καταστροφών  είτε το σύστημα υγείας των κατοίκων τους.

Είναι επιβεβλημένο πλέον από της υπάρχουσες συνθήκες ότι η πολιτεία και η βιομηχανία πρέπει να προσαρμοστούν και να συνεργαστούν, ώστε η μετακίνηση κυρίως στις πόλεις να γίνει ένας νέος οικολογικός θεσμός αλλά και ένας τρόπος ζωής εν γένει των κατοίκων, ώστε οι τελευταίοι να έχουν πρόσβαση σε μεταφορικά μέσα που δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον αλλά και να είναι κοινόχρηστα κατά το δυνατόν.

Τα οχήματα πρέπει να είναι ιδιαίτερα φιλικά στο περιβάλλον ιδίως στις μεγα΄λες πόλεις...

Η φιλοσοφία της «πράσινης βίβλου»
Η Διεθνής Συνάντηση Challenge Bidendum 2014 της Michelin στην πόλη Τσενγκτού της Κίνας την χρονιά που μας πέρασε, έδωσε το στίγμα της βιώσιμης μελλοντικής κινητικότητας μέχρι το 2050 εκδίδοντας δια μέσω μίας Ιδρυτικής Διακήρυξης την  «Πράσινη Βίβλο – Green Paper»  την οποία με ενδελέχεια συνέταξαν επιστήμονες, συγκοινωνιολόγοι, καθηγητές, τεχνοκράτες κ.ά.

Η φιλοσοφία δε της Πράσινης αυτής Βίβλου επικεντρώθηκε σε μία στρατηγική των 4R: Reduce, Reuse, Recycle, Renewable.

Mειώνω: τις ποσότητες πρώτων υλών.
Επαναχρησιμοποιώ: προϊόντα που αντέχουν και επισκευάζονται.
Ανακυκλώνω: με προϊόντα πού μπορούν πλήρως να ανακυκλωθούν και
Ανανεώσιμο: που σημαίνει ότι μεγάλο μέρος των πρώτων υλών στηρίζεται σε ανανεώσιμες πηγές.

*O Hλίας Χ. Σελέκος είναι Σχεδιαστικός Σύμβουλος στον τομέα των Μεταφορών, Ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων ( ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο.)

Λύσεις υπάρχουν πολλές. Το θέμα είναι να υλοποιούνται...

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης