Ξεφυλλίζω την ατζέντα με τα γεγονότα της γείτονoς. Της μόνιμης απειλής μας. 20 Ιουλίου2019: Με αφορμή την 45η επέτειο του «Αττίλα», ο Σουλτάνος, έστειλε μήνυμα προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την milligazete.com.tr, είπε ότι «κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι ο τουρκικός στρατός δεν θα διστάσει να κάνει το ίδιο, όπως πριν από 45 χρόνια ,στην επέτειο του «Αττίλα», αν απειληθεί η ζωή και η ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων».

22 Ιουλίου:  «Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού,  μετά από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις εξαιτίας των γεωτρήσεων της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο προειδοποίησε ότι αν η Τουρκία αποφασίσει να ανοίξει τις πόρτες της και αφήσει ελεύθερους τους μετανάστες να κατακλύσουν την Ευρώπη, τότε καμία κυβέρνηση της Ε.Ε. δεν θα αντέξει παραπάνω από 6 μήνες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

23 Ιουλίου: «Σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, «το πολεμικό μας ναυτικό παρακολουθεί συνεχώς και αδιάκοπα τα πλοία μας στην Ανατολική Μεσόγειο που διεξάγουν εργασίες γεώτρηση από αέρος με μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Bayraktar TB-2, αεροπλάνα και ελικόπτερα του λιμενικού, από θαλάσσης με υποβρύχια, κορβέτες και τορπιλάκατους και υπό θαλάσσης με υποβρύχια».

25 Ιουλίου: «Σε νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν τουρκικά αεροσκάφη την Πέμπτη πάνω από το βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκε και μία εικονική αερομαχία μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών. Τα συνολικά εννέα τουρκικά αεροσκάφη (έξι F-16, δύο F-4 και ένα ελικόπτερο) προχώρησαν σε 26 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου ενώ προέβησαν επίσης σε οκτώ παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Σημειώνεται ότι δύο τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα. Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες».

400 χρόνια υποδούλωσης είναι πολλά . Η Τουρκία ,σε ιμπεριαλιστικό επίπεδο , ήταν πάντα σφηνωμένη στην ανησυχία του Έλληνα.   Αυτό το θα μας κάνουν «ντου», το ακούω ως απειλή, όπως παιδιώθεν το «αν δεν φας το φαί σου θα έρθει ο Εβραίος να σε βάλει στο βαρέλι με τα καρφιά». Άλλη ανωμαλία τρόμου και τούτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τις προφητείες του Παϊσίου που «θα φορέσουν οι Τούρκοι ζωνάρι με κόλλυβα», μέχρι και τις παραβιάσεις στον εναέριο χώρο μας, με δαύτους ασχολούμαστε. Αφήστε, που χρησιμοποιούμε περισσότερες από 1500 τουρκικές λέξεις (!) στο σύγχρονο λεξιλόγιο μας. Αλάνι, γιαούρτι, καρπούζι, τενεκές, καϊκι, καζάνι, καλούπι,λεκές, λούκι, μαούνα, μαχαλάς, μπουντρούμι, ντουβάρι, τεφαρίκι, φαράσι, χαρτζιλικι, τσίφτης και ….άντε βρες άκρη.

Προσέξτε τώρα. Για να τελειοποιηθεί η γνώση μας στην Τουρκική γλώσσα, εδώ και πέντε χρόνια υπαγόμαστε σε εντατικά μαθήματα. Καθημερινά στις 17:40 το STAR προβάλει τον 2ο κύκλο της δραματικής σειράς ELIF. Με την Ντάλμα Γκιουβενιλίρ και τον Σελίν Σεζγκιν.  Πάρε κόσμε κλάμα και, μάλιστα Τούρκικο. Στην κόντρα απέναντι ο ALPHA  . Στις 20:00 προβάλει το «Κράτα μου το χέρι» . Άλλη δραματική σειρά με τον Αλπ Ναβρούζ και την Σεράϊ Γκιοζλέρ. Ο ΣΚΑΙ τα σπάει με δύο συνεχόμενα σίριαλ.  Στις 18:10 «Η κόρη μου»(άλλο τούρκικο κλάμα) και στις 20:50 «ο φτερωτός Θεός».

Να ναι καλά οι άνθρωποι να δημιουργούν…. τέχνη. Με το καλό από το Bollywood και στο Hollywood. Αλλά, μια στάση εδώ. Καταθέστε τον απαραίτητο προβληματισμό: Σε ΟΛΑ τα σίριαλ που εξάγουν οι Τούρκοι έχουν μια ρήτρα. Μια ασφαλιστική δικλείδα, για να το θέσω διαφορετικά: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΜΕΤΑΓΛΩΤΙΣΗ! Βλέπεις ,δηλαδή, Βραζιλιάνικη σαπουνόπερα και νομίζεις ότι οι ηθοποιοί έπαθαν εγκεφαλικό. Αλλιώς ανοιγοκλείνουν το στόμα, άλλα ακούγονται στα ελληνικά. ΟΛΑ , αντιθέτως, ανεξαιρέτως τα Τουρκικά σίριαλ, έχουν μόνον υπότιτλους. Για να θυμόμαστε ή, να μαθαίνουμε την γλώσσα. Ημερησίως 4,5 ώρες συνολικά, εβδομαδιαίως 30 και μηνιαίως 120 ώρες κάνουμε εντατικά στην τουρκική γλώσσα. Ο πιτσιρικάς που διαβάζει, η γυναίκα που σιδερώνει, ο εργάτης που χαλαρώνει έχουν ταχύρυθμα σεμινάρια . Εδώ βάλαμε την κουλτούρα τους και τη γλώσσα στο σπίτι μας, και μάλιστα οικιοθελώς. Για ποιες παραβιάσεις μιλάμε;

Και οι ίδιοι οι «Ελληνάρες» που μανατζάρουν την τουρκική γλώσσα, αγοράζουν κατά δεκάδες τα δικαιώματα των σειρών, το βράδυ κλαίνε για το «Μακεδονικό», το πρωϊ ανησυχούν για νέα Ίμια, ενώ μονίμως καρδιοχτυπούν για το μεταναστευτικό….

Κατά τα άλλα το ΕΣΡ επέβαλλε πρόστιμο 10.000 Ευρώ στο Αλ Τζαντίρι news, επειδή έδειξε ένα γυμνό στήθος ο Λαζόπουλος και αντί για την ένδειξη «ακατάλληλο», είχε την άλλη με την «γονική συναίνεση».  Λίγο τσίπα; Τούρκικη λέξη κι αυτή…  Θα προτιμούσα το Ομηρικό: «Αιδώς Αργείοι».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης