Θα πρέπει να κατανοήσουμε πως σήμερα ζούμε κάτω από την πολιτιστική ηγεμονία ιδεών που μας επιβάλλονται από τα κυρίαρχα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης, που καθοδηγούνται από το αμερικάνικο κράτος.

Παρατηρούμε πως σπάνια περιγράφεται η αντίθετη άποψη, αφού πλέον έχει καταστεί δεδομένο πως «απέναντι έχουμε εχθρούς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επικρατούσα άποψη μπορεί να περιγραφεί ως τακτική αποικιοκρατικού νεοφιλελευθερισμού στην οποία αντιδρούν ορισμένοι και μόνον που προσπαθούν να αντιπαρατεθούν στην κυρίαρχη πλέον άποψη, με εναλλακτικές.

Απόδειξη είναι πως ουδένα από τα ημεδαπά ‘Συστημικά’ ή ‘Μέσα του Συρμού’ μετέδωσε την είδηση πως η διακυβέρνηση Τραμπ πρόσθεσε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στον προϋπολογισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να αναλάβει εκστρατεία παραπληροφόρησης. Έτσι από το αμερικάνικο υπουργείο Άμυνας μεταφέρονται κονδύλια περίπου $40 εκατομμυρίων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το αποκαλούμενο “Global Engagement Center” (GEC).

Το κέντρο αυτό είχε δημιουργηθεί από την διακυβέρνηση Ομπάμα για να αντιμετωπισθεί η προπαγάνδα από τρομοκρατικές και άλλες εξτρεμιστικές ομάδες. Αποστολή του είναι πλέον να συντονίζει επιθετική παραπληροφόρηση που θα διοχετεύουν διεθνώς χιλιάδες ‘απροσδιόριστες πηγές’ που ωστόσο αναμφίβολα θα έχουν ανταπόκριση στο κοινό πάρα πολλών χωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα σχέδια εντάσσεται και κυβερνοπόλεμος, για τον οποίο άλλοι κατηγορούνται τώρα, πως διεξάγουν εναντίον των ΗΠΑ.

Αδιαμφισβήτητο γεγονός αποτελεί πως ο πόλεμος στη Συρία έχει αποκτήσει και έναν παράλληλο πόλεμο προπαγάνδας πρωτοφανών διαστάσεων στα χρονικά.

Ανυπολόγιστα είναι τα ποσά που έχουν διατεθεί από την αμερικάνικη αλλά και τις άλλες συμμαχικές της δυνάμεις για να δικαιολογήσουν τόσο την επέμβαση στα εσωτερικά της Συρίας και να αποδίδουν αποκλειστικά στη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας «εγκλήματα». Ειδικά μάλιστα μετά την πρόσκληση από τη Δαμασκό προς τη Μόσχα για ενίσχυση, στο στόχαστρο της διεθνούς δυσφήμισης βρέθηκε και η Ρωσία.

Τα πιο γνωστά εργαλεία για την προώθηση της παραπληροφόρησης για όσα συμβαίνουν στον αποτρόπαιο αυτό πόλεμο, είναι τα «Λευκά Κράνη» (White Helmets) «Μη Κυβερνητική Οργάνωση Διάσωσης», με διασυνδέσεις στην Al-Qaeda, που μάχεται το καθεστώς της Δαμασκού. Η ομάδα χρηματοδοτείται αδρά από την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο. Στην οργανωμένη παραπληροφόρηση συμμετέχει και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Syrian Observatory for Human Rights) το οποίο εκπροσωπείται από ένα άτομο που εργάζεται από την κατοικία του στη Βρετανία για να αναμεταδίδει την προπαγάνδα των αντικαθεστωτικών ανταρτών…

Τα δυτικά Μέσα φυσικά δεν διστάζουν να αναμεταδίδουν τις πληροφορίες που κατά καιρούς τους δίνονται από τις περιοχές που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί. Αυτό συμβαίνει και με τα «τραγικά γεγονότα» που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες που τα κυβερνητικά συριακά στρατεύματα πλησιάζουν να ανακαταλάβουν την Ανατολική Γούτα.

Τις περιοχές που κατέχουν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες και οι τζιχαντιστές, δεν πλησιάζουν οι δημοσιογράφοι που αναπαράγουν τις «ειδήσεις», που τις λαμβάνουν από εκεί και τις αναμεταδίδουν παραβιάζοντας τους κανόνες της επαλήθευσης. Ο λόγος; Όσοι τόλμησαν να βρεθούν στις επίμαχες περιοχές, συνελήφθησαν όμηροι για να απαιτηθούν λύτρα ή και σκοτώθηκαν.

Καθώς οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις μάχονται εναντίον των αντικαθεστωτικών ανταρτών και των Σαλαφιστών τζιχαντιστών Jaysh al-Islam (Στρατός του Ισλάμ) για την ανακατάληψη της Αν. Γούτα, τα δυτικά Μέσα αγνοούν εντελώς τις βιαιοπραγίες των υποστηριζόμενων από τη δυτική προπαγάνδα, επικεντρώνοντας αποκλειστικά το φταίξιμο στους Σύρους του Άσαντ και τους Ρώσους.

Πριν από τη Γούτα, ήταν το Χαλέπι, πιο πριν οι μάχες στη Madaya και πιο πριν στο Homs. Παντού είχαν αγνοηθεί οι βιαιοπραγίες των αντικαθεστωτικών και των τζιχαντιστών, λες και ο πόλεμος γίνεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις εναντίον του συριακού λαού.

Φυσικό είναι και οι ειδήσεις που προέρχονται από τις κυβερνητικές πηγές να ελέγχονται ως προς την αξιοπιστία τους. Επειδή και από τη Δαμασκό ασκείται προπαγάνδα για να αντιμετωπισθούν όσα εναντίον του καθεστώτος Άσαντ μεταδίδονται από τα δυτικά Μέσα.

Ακόμη και το DER SPIEGEL αμφισβητεί

Αλλά η πλέον εντυπωσιακή είδηση ήταν αυτή που κυκλοφόρησε στις αρχές Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την οποία «εκατοντάδες Ρώσοι στρατιώτες είχαν σκοτωθεί σε αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στο Deir ez-Zor».

Κάτι που αμφισβητείται από το ξεκάθαρα φιλο-αμερικάνικο γερμανικό περιοδικό DER SPIEGEL. Σε άρθρο του Christoph Reuter στις 2 Μαρτίου μεταδίδεται εντελώς διαφορετικά η είδηση για τις μάχες κοντά στο Deir ez-Zor δίπλα στον Ευφράτη ποταμό, όπου Ρώσοι και Αμερικανοί από πέρυσι έχουν συμφωνήσει να χαρακτηρισθεί «γραμμή αποκλιμάκωσης».

Στρατεύματα του Άσαντ και συμμαχικές τους δυνάμεις βρίσκονται στα δυτικά του ποταμού, μετά την απελευθέρωση της περιοχής από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου (ISIS).

Όπως διαπίστωσε έρευνα από ομάδα δημοσιογράφων του DER SPIEGEL, στο χωριό Tabiya βρίσκεται και ομάδα Ρώσων εθελοντών. Οι οποίοι όμως σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες ΔΕΝ συμμετείχαν στην επίθεση. Το ανατολικό τμήμα ελέγχεται από τους κυρίως Κούρδους αντικαθεστωτικούς του αποκαλούμενου «Συριακού Δημοκρατικού Στρατού», οι οποίοι προστατεύονται από τους Αμερικανούς.

Στην ανατολική πλευρά βρίσκονται αλυσίδες από πηγές φυσικού αερίου και το εργοστάσιο Κονόκο.

Αρχικά Αμερικάνοι στρατιωτικοί ανακοίνωσαν στις 8 Φεβρουαρίου στo CNN ότι η περιοχή δέχτηκε επίθεση από «δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ με τανκς και όλμους». Οι αμερικανικές δυνάμεις που έχουν βάση στην περιοχή «για λόγους αυτοάμυνας», απάντησαν με συνδυασμό πυρών πυροβολικού και αεροπορικών επιδρομών.

Παρ΄ όλο που οι Ρώσοι δεν συμμετείχαν στην επίθεση, 10 ή 20 έχασαν τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς. Συνολικά περί τους 200 από τους επιτεθέμενους εναντίον των ανταρτών SDF σκοτώθηκαν. Ανάμεσά τους 80 Σύροι στρατιώτες της 4ης Μεραρχίας, γύρω στους 100 Ιρακινοί και Αφγανοί, καθώς και 70 από τους συμμάχους του καθεστώτος μαχητές al-Baqir.

Το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού προσπαθεί να περιγράψει τι ακριβώς συνέβη εκείνες τις τρεις νύχτες στο μικρό μισο-ερειπωμένο χωριό στην ανατολική όχθη του Ευφράτη. Και αν όσα μεταδόθηκαν θα σήμαιναν πραγματική σύγκρουση ανάμεσα σε ρωσικές και αμερικανικές δυνάμεις.

Τις ημέρες που ακολούθησαν αποκαλύφθηκαν τα ονόματα των Ρώσων που είχαν σκοτωθεί. Αρχικά έξι και κατόπιν έγιναν εννιά, όπως μετέδωσε και ο ραδιοφωνικός σταθμός “Echo Moscow’’. Ήταν όλοι τους υπάλληλοι της ιδιωτικής εταιρίας εθελοντών “Evro Polis’’ που αναφέρεται με το πολεμικό όνομα “Wagner”.

Τι είχαν μεταδώσει τα πρόθυμα Μέσα δυτικής προπαγάνδας; Πως οι νεκροί Ρώσοι ήταν 100, 200, 300 ή ακόμη και 600. Κάτι που το Κρεμλίνο προσπάθησε να κουκουλώσει.

Γεγονός αποτελεί πως οι σχέσεις των Ρώσων εθελοντών στη Συρία και της ρωσικής κυβέρνησης ήταν πάντοτε τεταμένες – σύμφωνα με το SPIEGEL – που χαρακτηρίζει στο άρθρο του «κακή τύχη, να είσαι στο λάθος μέρος την λάθος ώρα».

Αλλά στον πόλεμο η Αλήθεια πεθαίνει πρώτη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης