Η μείωση κατά 60% του προϋπολογισμού για τις ειδικές θεραπείες παιδιών και εφήβων έχουν οδηγήσει στα κάγκελα, γονείς αλλά και επιστήμονες του κλάδου που απασχολούνται στα 2500 κέντρα ειδικής αγωγής που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Το γεγονός ότι 200.000 παιδιά μένουν χρόνια σπίτι τους, χωρίς πρόσβαση σε οποιαδήποτε εκπαιδευτική διαδικασία, δεν ενδιαφέρει τον αναπληρωτή υπουργό της κυβέρνησης ΣυΡιΖΑνελ, κο Πολάκη.. Δεν λέει, επίσης, κουβέντα για τους χιλιάδες μισθωτούς επιστήμονες που εργάζονται, καθώς και όλα όσα πλήττουν τον κλάδο τους). Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης γίνονταιι στο γήπεδο που την βολεύει , ακριβώς επειδή για τη σημερινή άθλια κατάσταση που διαμορφώνεται η ευθύνη της είναι τεράστια.. και δεν κρύβεται, όση χρυσόσκονη κι αν ρίξει…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Μπούμερανγκ” όμως, θα γυρίσει στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας η προσπάθειά του να “κομπάσει” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση στον χώρο της Ειδικής Αγωγής, με την οποία χιλιάδες οικογένειες που έχουν παιδιά με αναπηρίες, ψυχικές παθήσεις, κινητικά και αναπτυξιακά προβλήματα, ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ και χρήστες των υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής κινδυνεύουν να βρεθούν από τα τέλη Ιανουαρίου σε καθεστώς… κινούμενης άμμου. Μαζί τους, στον αέρα, με αβέβαιο εργασιακό μέλλον βρίσκονται και οι περίπου 2.500 επιχειρήσεις και χιλιάδες εργαζόμενοι που εργάζονται στον συγκεκριμένο τομέα και γύρω απ’ αυτόν. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δρομολόγησε στα τέλη του περασμένου έτους, με διαδικασίες εξπρές, την υπογραφή συμβάσεων με τους επιστήμονες ειδικής αγωγής, αιφνιδιάζοντάς τους, αλλά και χωρίς ουσιαστικά να δίνει απαντήσεις σε μείζονα θέματα της νέας διαδικασίας για την παροχή υπηρεσιών ειδικής αγωγής. Έτσι, το υπουργείο Υγείας, διά χειρός -ποιου άλλου; – του Παύλου Πολάκη, επιβάλλει αυθαίρετα “κόφτη” στις θεραπείες που προορίζονται για έναν ιδιαίτερα ευάλωτο πληθυσμό παιδιών και εφήβων με μαθησιακές, κινητικές δυσκολίες, νοητική στέρηση, γλωσσικές, αισθητηριακές και ψυχικές διαταραχές, ρίχνοντας στον Καιάδα χιλιάδες οικογένειες, αλλά και απαξιώνοντας συγχρόνως όλους τους επιστήμονες που δίνουν καθημερινά τη μάχη γι’ αυτά τα παιδιά…

Χιλιάδες γονείς βρίσκονται σε απόγνωση σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της θεραπείας ειδικής αγωγής των παιδιών τους, αλλά και ενηλίκων ασθενών, καθώς δεν γνωρίζουν πώς να κινηθούν, όταν δεν θα γίνονται δεκτές οι υποβολές δαπανών και οι αιτήσεις για αποζημίωση, παρά μόνο από τους συμβεβλημένους επιστήμονες ειδικής αγωγής, “εφόσον” αυτοί συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ, υπογράφοντας συμβάσεις… χωρίς να έχει ορισθεί η τιμή της συνεδρίας… και μη γνωρίζοντας τις προϋποθέσεις για την απόκτηση άδειας λειτουργίας των γραφείων τους, που επίσης θα εκδοθούν… εν ευθέτω χρόνω. Καλούνται δηλαδή να υπογράψουν στα τυφλά, εμπιστευόμενοι έναν υπουργό ο όποιος δεν φημίζεται και ιδιαίτερα για την “μπέσα” του!

Μοναδικό μέλημα του… αριστερού “ανθρωπιστή”, κου Παύλου Πολάκη, είναι η με κάθε μέσο περικοπή κατά 60% της δαπάνης, χωρίς καμία εξασφάλιση όμως, της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών. Έφτασε δε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας σε τέτοιο σημείο επιστημονικού ξεπεσμού να συγκρίνει τη δαπάνη για την ειδική αγωγή με τη δαπάνη για τις… ταινίες σακχάρου, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά την επικίνδυνη ανεπάρκεια και την παντελή άγνοιά του ως προς το αντικείμενο αυτών των εντελώς εξειδικευμένων θεραπειών, κάποιων πολύ ιδιαίτερων παιδιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως, κύριε Πολάκη, βάσει των άρθρων 5 & 23 της διεθνούς σύμβασης για τα δικαιώματα των παιδιών, θα έπρεπε αντί να τα καταδικάζετε σε μια ζωή χωρίς φως και ελπίδα, να υποστηρίζατε, όπως προεκλογικά ψελλίζατε, το αναφαίρετο, συνταγματικά και δημοκρατικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους, στην υγεία και την αποκατάσταση.

Ανεπίσημα ο ΕΟΠΥΥ και τα επικίνδυνα παλληκάρια που τον διοικούν, υποστηρίζουν με θράσος περισσό πως για το 2016 απεδόθησαν γύρω στα 105 εκατομμύρια ευρώ για υπηρεσίες ειδικής αγωγής, στους ασφαλισμένους τους. Εδώ, όμως, ξεκινά η τεκμηρίωση της επικινδυνότητας, της ανείπωτης ανεπάρκειάς και του δόλου σας: Ανεπίσημα, επίσης, οι ΣυΡιΖαίοι ιθύνοντες του ΕΟΠΥΥ ισχυρίζονται πως για λογοθεραπείες μόνο κατεβλήθη το “υπερβολικό” ποσόν των 80 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο όμως, κύριε Πολάκη, είναι ίσως… υπερβολικά χαμηλό!

Πώς, όμως, κύριε αναπληρωτά, γίνεται να έχουν δαπανηθεί 80 πενιχρά εκατομμύρια για τη λογοθεραπεία και μόνον 25 ακόμη πενιχρότερα εκατομμύρια για τα υπόλοιπα έξι είδη θεραπειών ειδικής αγωγής; Μήπως κάπου έχετε μπερδέψει τους αριθμούς και τα νούμερα, αν και από εσάς κάτι τέτοιο δεν θα εξέπληττε κανέναν;

Για κάθε παιδί που χρήζει θεραπειών λόγου, ο ΕΟΠΥΥ αποδίδει maximum 225 ευρώ/μήνα, δηλαδή 2.700 ευρώ τον χρόνο. Άρα, αξιότιμε κύριε Πολάκη εκ Σφακίων, που σας έχουν πει μόνο να κόβετε χωρίς να βάζετε σε λειτουργία το “ακατοίκητό” σας. Αν θυμάστε ακόμα την πράξη της “διαίρεσης”, προκύπτει πως ο ΕΟΠΥΥ για το έτος 2016 έδωσε τη δυνατότητα πρόσβασης στις θεραπείες λόγου σε περίπου 30.000 παιδιά. Σύμφωνα όμως με το υπ’ αριθμ. Πρωτόκολλο 6046/7.2.2013, επίσημο έγγραφο του ΕΟΠΥΥ, για κάθε συνεδρία εργοθεραπείας αποδίδεται το τεράστιο ποσόν του 1,23 ευρώ, ειδικής διαπαιδαγώγησης επίσης 1,23 ευρώ, ψυχοθεραπείας από ψυχιάτρους 15 ευρώ, και από ψυχολόγους μόνο 2,26 ευρώ. Απ’ ό,τι αντιλαμβάνεστε ακόμα και εσείς, τα νούμερα της “μελέτης” που σας παρουσίασαν οι φωστήρες του γραφείου σας δεν βγαίνουν.

Τα παιδιά με αναπηρία στην Ελλάδα, σύμφωνα με υπολογισμούς επίσημων οργανισμών του εξωτερικού (action aid, κ.λπ.), υπολογίζονται σε περίπου 200.000 και αν σε αυτά προστεθούν τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, χωρίς αναπηρία, τότε ο αριθμός των παιδιών που χρήζουν ειδικής μέριμνας από την πολιτεία είναι κατά πολύ μεγαλύτερος. Πόσα άραγε, αξιότιμε κύριε Πολάκη, πρέπει να είναι τα παιδιά που χρήζουν θεραπειών ειδικής αγωγής, για να θεωρήσετε το ποσόν που δαπανά το υπουργείο σας, γι’ αυτά τα παιδιά, επιτρεπτό και να μην αντιμετωπίζετε τα παιδιά αυτά… ως περιστέρια, που να αρκούνται στα λίγα ψίχουλα που τους πετάτε;

Αν ο προϋπολογισμός του 2017, γι’ αυτές τις ειδικές θεραπείες υποδιπλασιαστεί, σύμφωνα με τις επιθυμίες σας, ως αναπληρωτή υπουργού Υγείας, το σίγουρο είναι πως πολύ μεγάλος αριθμός παιδιών με ειδικές θεραπευτικές ανάγκες δεν θα εξυπηρετηθούν και η κατάστασή τους θα επιδεινωθεί. Ο ασφαλισμένος θα χάσει, πρώτον, το δικαίωμά του να επιλέγει ελεύθερα τον θεραπευτή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πλέον ο γονιός θα έχει δύο λύσεις: η μία να αλλάξει ξαφνικά θεραπευτή, αν είναι τυχερός και βρει κάποιον που να πληροί τους γεωγραφικούς περιορισμούς που τίθενται. Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, δεδομένης της άρνησης της πλειονότητας του κλάδου να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, πόσο εύκολα θα μπορεί να εμπιστευθεί οποιονδήποτε πτυχιούχο, που θα βρει μια αναπάντεχη ευκαιρία να έχει μια δουλίτσα; Λογικά είναι, σε σοβαρές παθήσεις, οι γονείς να επιλέξουν με όποιο προσωπικό κόστος, να διατηρήσουν τη σχέση με τον θεραπευτή της εμπιστοσύνης τους. Εδώ, πλέον, απ’ ό,τι ο καθένας μπορεί να φανταστεί, η φοροδιαφυγή θα είναι τεράστια, καθώς πλέον δεν θα υπάρχει κανένα ουσιαστικό κίνητρο για να κόβεται απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

Πώς αλήθεια καταφέρατε να σας βρίζει ένας ολόκληρος κλάδος επιστημόνων και σύσσωμοι 500.000 γονείς, είναι από τα απίστευτα και όμως αληθινά, που μόνον εσείς και όσοι σας ανέχονται, μπορείτε να καταφέρετε.

Κύριε Παύλε Πολάκη, όσο και αν το διακωμωδείτε, όσο και αν προσπαθείτε να το περάσετε ασχολίαστο, όσο και αν κομπάζετε για τα… επιτεύγματά σας, είναι πολύ βαρύ ένα μικρό παιδί, που ξέρει μόνο ν’ αγαπάει, να σας λέει μες στα μούτρα πως είστε κακός υπουργός και πως δεν σας αγαπάει. Εμένα… προσωπικά θα με είχε τουλάχιστον προβληματίσει, αλλά εσάς, απ’ ό,τι φαίνεται, ούτε το αυτί σας δεν ιδρώνει. Σιγά το πράγμα… ένα τσογλανάκι μόνον ήταν, που άκουσε τους γερμανοτσολιάδες γονείς του να μιλούν και επαναλαμβάνει με αφέλεια και παιδικό τρόπο τα λόγια τους…

*Ο Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος, τ. Διοικητής του Νοσοκομείου “Ελπίς”, & Μέλος του “Τομέα Υγείας” της Νέας Δημοκρατίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης