Του Κώστα Μπετινάκη

Στις 7 Δεκεμβρίου 1941, οι Ιάπωνες επιτέθηκαν εναντίον της αμερικανικής ναυτικής βάσης στο Περλ Χάρμπορ υποχρεώνοντας την Ουάσινγκτον να συμμετάσχει στον αιματηρό – και από τους πλέον βάρβαρους – Β΄Παγκόσμιο Πολεμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αφορμή την ξεχασμένη επέτειο, θέλω να θυμίσω:

Αν από τον Ισπανικό Εμφύλιο έχει μείνει στην συνείδηση της ανθρωπότητας η Γκουερνίκα (και από τον αριστουργηματικό πίνακα του Πάμπλο Πικάσο), ο Β΄παγκόσμιος Πόλεμος, είχε αφήσει τα βάρβαρα αποτυπώματά του από τους βομβαρδισμούς στο Λινδίνο, το Βερολίνο την Δρέσδη –για να αναφερθούμε σε μερικούς χωρίς να ξεχνάμε το άγος των εξοντωτικών στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Η απάντηση για τους Ιάπωνες ήρθε σύντομα ο βομβαρδισμός του Τόκιο με αποκορύφωμα το τεράστιο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, των βομβαρδισμών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάγκι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πρώτος Παγκόσμιος, που τερματίστηκε πριν ακριβώς 100 χρόνια, είχε ονομασθεί «πόλεμος για τον τερματισμό όλων των πολέμων». Και είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι. Ο Δεύτερος παγκόσμιος έσπασε το ρεκόρ, τριπλασιάζοντας τους νεκρούς.

Ένας από τους διασωθέντες πιλότους του Β΄Παγκοσμίου ήταν ο αποθανών πρόσφατα πρόεδρος Μπους (ο πρεσβύτερος). Τον είχαν ανασύρει ζωντανό συνάδελφοί του από το φλεγόμενο μαχητικό του.
Αντί να συγκαταλέγεται στους ειρηνοποιούς ήταν εκείνος που προκάλεσε τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ στο κεφάλαιο με την πολυδιάστατη πολεμική αναταραχή στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Για να ακολουθήσει ο υιός -επίσης πρόεδρος- Μπους με τον πόλεμο εναντίον του Αφγανιστάν. Που στάθηκε η αφορμή για την δημιουργία της αλ- Κάιντα. Τρομοκρατικής οργάνωσης τα επακόλουθα της οποίας αντηχούν στις ημέρες μας με αθώα θύματα.

Επακόλουθο των πολέμων, αντί να δημιουργεί όλο και περισσότερους που θα αισθάνονται απέχθεια για την έννοια και μόνο υπάρχει ακόμη και σήμερα διεθνής ανοχή.

Η μάλλον διεθνής συνωμοσία για ανοχή.

Έτσι η ανθρωπότητα γνωρίζει τις επιπτώσεις από τις εγκληματικές ενέργειες «απεσταλμένων του ‘ριζοσπαστικού Ισλάμ’ όπως χαϊδευτικά αποκαλούνται οι τρομοκράτες του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Χαλιφάτου (ISIS- Ισλαμικού Κράτους όπως το έχουν αποδεχθεί οι Δυτικοί).
Η τρομοκρατία χτύπησε ακόμη και στο κέντρο της Ευρώπης: Το Στρασβούργο.

Οι λαοί της Ευρώπης, της Αμερικής, της Ιαπωνίας ξέχασαν την επέτειο της 7ης Δεκεμβρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης