Του Κώστα Μπετινάκη

H διεθνής ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί από τον τυχοδιώκτη πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος νομίζει ότι παίζει με τον κόσμο όπως στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, θυμίζει τη γνωστή εικόνα: Είναι ο ποδοσφαιριστής που πριν μπει στο γήπεδο κάνει μετάνοια, το σταυρό του και λέει: «Με την βοήθεια του Θεού θα τους =αμήσουμε τον αδόξαστο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να αντιμετωπίσει πρωτοφανή στα χρονικά κρίση απέναντι στο πρόσωπο ενός νεοεκλεγέντα προέδρου, πριν συμπληρώσει χρόνο στο Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε έτοιμος για δύο παγκόσμιους πολέμους:

# Έναν πυρηνικό –εναντίον της Βόρειας Κορέας
# κι έναν εξίσου καταστροφικό, τον οικονομικό εναντίον της Ρωσίας με δυσμενέστατες επιπτώσεις για την Γερμανία (που βασίζεται στο ρωσικό φυσικό αέριο) αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που κάνουν νόμιμο εμπόριο με τη Μόσχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κι όλα αυτά από την χώρα που αναγράφει στο νόμισμά της «Έχουμε εμπιστοσύνη στο Θεό». (In God We Trust).

Από την χώρα που ο τελευταίος πόλεμος που γνώρισε στο έδαφός της ήταν ο Εμφύλιος 1861-5. Από τότε όμως δεν έχει σταματήσει να κάνει εξαγωγή πολέμου ανά την Γη.

Η μόνη χώρα που βομβάρδισε εξοντώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους με πυρηνικά όπλα –πριν 72 χρόνια στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι- παραμένοντας ατιμώρητη για το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Χώρια το πόσες κοινωνίες από τότε έχει καταστρέψει με την επεμβατική πολιτική της, με εκατομμύρια θύματα, από την Ινδοκίνα (τον «ευγενή πόλεμο» όπως τον αποκαλούσε ο τότε πρόεδρος Ρήγκαν) ως το Ιράκ, τη Λιβύη και τη Συρία.

Ο Τραμπ λοιπόν, είναι εκλεγμένος πρόεδρος –και ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση από την κάλπη. Κι ας έχουν φαγωθεί τα κυρίαρχα Μέσα να προσπαθούν να τον αποδομήσουν με άρθρα που τον χαρακτηρίζουν από «τρελό», ως «φασίστα» και «υποχείριο της Ρωσίας». Θυμίζοντας δημοσιεύματα που χαρακτήριζαν τον πρόεδρο Κένεντι «σοβιετικό πράκτορα».

Σε συνέντευξή του στο DER SPIEGEL ο Σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος για την καγκελαρία Μάρτιν Σουλτς, χαρακτηρίζει τον Ντ. Τραμπ «ανελέητο νεποτιστή που βάζει τον εαυτό του και την οικογένειά του υπεράνω του νόμου και προσπαθεί να διακυβερνήσει μέσω twitter, θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρη την ανθρωπότητα».

Το δημοσίευμα θυμίζει πως ο Σουλτς, πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ είχε προβλέψει πως «ο Τραμπ δεν θα ήταν πρόβλημα μόνο για την Ευρώπη αλλά και τον κόσμο ολόκληρο».

Για να επιβεβαιωθεί ακόμη ο Γερμανός πολιτικός για την παγκόσμια αναστάτωση που προκαλεί η διακυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ, με την δήλωση του Αμερικάνου προέδρου ότι «προοπτική στρατιωτικής δράσης εναντίον του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα έχει πέσει στο τραπέζι».

Στο γήπεδο του γκολφ του Νιού Τζέρσι, όπου περνά τις διακοπές του ο Ντ. Τραμπ κάλεσε τους δημοσιογράφους για να τους ανακοινώσει: «Έχουμε στρατεύματα διάσπαρτα σ΄ολόκληρο τον κόσμο, αλλά βρίσκονται μακριά. Η Βενεζουέλα όμως δεν βρίσκεται πολύ μακριά κι ο λαός της υποφέρει και πεθαίνει».

Οι ΗΠΑ έχουν περικυκλώσει τη Ρωσία με πυρηνικά. Προετοιμάζουν ναυτικό αποκλεισμό της Κίνας με στόλους διαφόρων κρατών (μαζί με τον αμερικανικό) στον Ειρηνικό.

Ο ναύαρχος διοικητής του αμερικάνικου στόλου στον Ειρηνικό –πριν προκύψει το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας είχε απειλήσει: «Αν χρειαστεί μπορούμε να πλήξουμε με πυρηνικά την Κίνα».
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Βενεζουέλα, τίποτε δεν έχει να ζηλέψει πριν το πραξικόπημα της Ουκρανίας. Όταν η βοηθός υπουργός Εξωτερικών Νούλαντ μοίραζε χοτ ντογκς στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στους δρόμους του Κιέβου.

Η αμερικάνικη εξωτερική πολιτική έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο εξωφρενικό όριο. Επιβάλει οικονομικά αντίποινα, εναντίον της Ρωσίας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας. Τρία εντελώς διαφορετικά καθεστώτα. Που ως μόνο κοινό τους μπορεί να θεωρηθεί πως δεν ελέγχονται από την Ουάσιγκτον.
Με τα αμερικάνικα πυρηνικά -μέσω ΝΑΤΟ στην Ευρώπη- να έχουν για στόχο τη Ρωσία. Να απειλείται με πυρηνικά η Κίνα και τώρα η Β. Κορέα, η διεθνής ατμόσφαιρα δεν έχει να ζηλέψει κάτι από την εποχή της κορύφωσης του Ψυχρού Πολέμου.

Αλλά φαίνεται ο πρόεδρος Τραμπ θέλει να ξεπεράσει τον «διστακτικό φιλελεύθερο πολεμιστή» όπως αποκαλούσαν τον Μπαράκ Ομπάμα, επι της προεδρίας του οποίου –σύμφωνα με μελέτη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων: Οι ΗΠΑ είχαν ρίξει 26.171 βόμβες (τρεις βόμβες κάθε ώρα, επί εικοσιτετράωρο) και ταυτόχρονα είχε υποσχεθεί να απαλλάξει τον κόσμο από τα πυρηνικά όπλα, αλλά ο βραβευμένος (προκαταβολικά) με Νόμπελ Ειρήνης είχ3ε κατορθώσει να αποκτήσει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο από την εποχή του Ψυχρού πολέμου.

Ο Τραμπ λοιπόν, φαίνεται πως έχει βαλθεί να τον ξεπεράσει. Και ποιος νοιάζεται τι σημαίνει αυτό για την ανθρωπότητα;

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης