«Η Ιατρική είναι από όλες τις τέχνες η πιο επιφανής. Εξ αιτίας όμως της αμάθειας αυτών που την ασκούν […], κατά πολύ μειονεκτεί όλων των άλλων τεχνών».

«Ιητρικὴ τεχνέων μεν πασέων εστὶν επιφανεστάτη. διὰ δὲ αμαθίην των τε χρεομένων αυτή, […] πολύ τι πασέων ήδη των τεχνέων απολείπεται».
[…] 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτοί οι γιατροί είναι όμοιοι με τα βουβά πρόσωπα της τραγωδίας που έχουν την εμφάνιση, τη στολή και το προσωπείο του ηθοποιού αλλά ηθοποιοί δεν είναι, έτσι και γιατροί υπάρχουν πολλοί στην φήμη, πραγματικοί όμως γιατροί είναι ελάχιστοι».

«Ομοιότατοι γαρ εισίν οι τοιοίδε τοίσι παρεισαγομένοισι προσώποισιν εν τήσι τραγῳδίῃσιν. ως γαρ εκείνοι σχήμα μεν και στολὴν και πρόσωπον υποκριτούέχουσιν, ουκ εισὶ δευποκριταὶ, ούτω καιιητροὶ, φήμῃμεν πολλοὶ, έργῳ δε πάγχυ βαιοί». 

«Αυτά είναι όσα οφείλετε να συνεισφέρετε στην Ιατρική, και όταν θα έχετε αποκτήσει πραγματική γνώση τότε θα μπορείτε να λογαριάζεστε γιατροί όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη. […] Η αληθινή γνώση και η δοξασία είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Το ένα γεννά την επιστήμη το άλλο την άγνοια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ταύτα ων χρη εις την ιατρικήν τέχνην εσενεγκάμενους, και ατρεκέως αυτής γνώσιν λαβόντας […] μη λόγω μούνον, αλλά και έργω ιητρούς νομίζεσθαι. […]δύο γαρ επιστήμη τε και δόξα, ων το μέν επίστασθαι ποιεί, το δε αγνοείν».

(Τα παραπάνω αποσπάσματα από την Ιπποκρατική Συλλογή. Γενική εισαγωγή-Μετάφραση Σχόλια: Δημήτριος Λυπουρλής. Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη. Ηράκλειον 1991, «Ιπποκράτους Νόμος 1, 4, σελ. 204-207)

Σήμερα, για την επιστημονικά σκεπτόμενη ιατρική κοινότητα και για τους λογικά σκεπτόμενους ανθρώπους, ο εμβολιασμός αποτελεί το αποτελεσματικότερο μέσον για την πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων.
Κάθε μεταδοτικό (λοιμώδες) νόσημα αποτελεί κίνδυνο για τον πάσχοντα, το περιβάλλον του και όταν λάβει διαστάσεις επιδημίας ή πανδημίας (όπως συμβαίνει με την αρρώστια COVID-19), αποτελεί δημόσιο κίνδυνο. 

Ο αρνούμενος να εμβολιαστεί, δεν είναι επικίνδυνος μόνο για τον εαυτό του, αλλά και για τους συνανθρώπους του, για τους οποίους είναι φανερό ότι αδιαφορεί.

Give stupidity a chance, τραγουδούν, χλευάζοντας οι Pet Shop Boys, (σε Ελευθέρια και Ανευλαβής παράφραση:)

«Οι έξυπνοι μιλήσανε και είπανε τον λόγο τους.
Ώρα για τους ηλίθιους, να δείξουνε τον κ#λ# τους
Με ηλίθια μαεστρία.

Δώστε και στους ηλίθιους 
Μια κάποια ευκαιρία.

Ακούσατε’ απ’ τους ειδικούς  
Πολλά επιχειρήματα,
Τα γεγονότα δεν μετράν; 
Μετράν τα φληναφήματα; 

Δεν είναι δα και μπιτ χαζοί,
Είν’ κάποιοι από τους τύπους 
Π’ αρνούνται το εμβόλιο.
Βραβείο στους πιθήκους!

Μην ακούτε τις λεγεώνες των βλακών που κοάζουν κατά του εμβολιασμού.

Τι νου και τι φρόνηση έχουν; Πείθονται σε αυτούς που κολακεύουν τον λαό και έχουν ως δάσκαλό τους τον όχλο. 

«Τις γαρ αυτών νόος ή φρην; Δήμων αοιδοίσι πείθονται και διδασκάλω χρείωνται ομίλω». (Ηράκλειτος)

Πεισθείτε από την λογική και τον λόγο της επιστήμης.  

Κλείστε την πόρτα στους κρουνοχυτροληραίους: κεφαλόβρυσα της κοτσάνας (Αριστοφάνης), αρνητές του εμβολίου.  

Χτυπάνε μα δεν έχουν τι να πουν.

Όλα τα φάρμακα και τα εμβόλια, έχουν και ανεπιθύμητες ενέργειες. Όμως χορηγούνται, διότι το θεραπευτικό όφελος υπερβαίνει κατά πολύ την πιθανότητα σοβαρής ανεπιθύμητης ενέργειας. Αντιβιοτικά, αντιυπερτασικά και τόσα άλλα φάρμακα χορηγούνται, και ο Δρ. αρνητής του εμβολίου ψυχίατρος, θα χορηγεί φάρμακα της ειδικότητάς του, γνωρίζοντας τις ανεπιθύμητες ενέργειές τους, αλλά γνωρίζοντας επίσης, και τα επιθυμητά θεραπευτικά τους αποτελέσματα. Γι’ αυτό, άλλωστε, τα χορηγεί..

Το 1796, ο Άγγλος γιατρός Εδουάρδος Τζέννερ Έντουαρντ Τζέννερ (Edward Jenner), εμβολίασε ένα παιδί 8 ετών με πύον αγελάδας που έπασχε από Δαμαλίτιδα (λοιμώδης νόσος των αγελάδων), αποδεικνύοντας ότι ο εμβολιασμός (vaccination), όρος που πρώτος χρησιμοποίησε ο Τζένερ, είναι αποτελεσματικός εναντίον της ευλογιάς.

Η Αγγλική Κυβέρνηση εφάρμοσε, με νόμο, τον εμβολιασμό εναντίον της Ευλογιάς, το 1840.
Στη γελοιογραφία της εποχής, ο Τζέννερ εμβολιάζει αρρώστους κατά της Ευλογιάς, στους οποίους φαίνεται να ξεφυτρώνουν δαμαλίσια χαρακτηριστικά.

Η άγνοια είναι μεγαλύτερη και οι ηλίθιοι πολλοί περισσότεροι από όσο νομίζουμε, σε κάθε εποχή. Ακόμη και στον 21ο αιώνα. Τον αιώνα μας.

Η μεταδοτική, λοιμώδης νόσος από Κορονοϊό: COVID-19 (Corona Virus Infectious Disease), εκδηλώνεται ως Βαρύ Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο: Severe Acute Respiratory Syndrome: SARS,  οδηγεί συνήθως σε διασωλήνωση ή θάνατο. 

Πολίτες-Οπλίτες της Λογικής και της ευθύνης  απέναντι στους εαυτούς σας και στους άλλους, ΕΜΒΟΛΙΑΣΘΕΙΤΕ. 

Ο εμβολιασμός δεν είναι ζήτημα έξωθεν επιβαλλομένης «υποχρεωτικότητας». 

Είναι ζήτημα λογικής, ανθρωπιάς και φιλότιμου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης