Πριν αναφερθώ στις χτυπητές αδυναμίες (που δεν θέλει πολύ να οδηγήσουν σε ‘συντρίμμια’) του φετινού Εθνικού σε όλα τα σπορ, να θυμίσω δύο διδακτικές ατάκες που έχουν μείνει στον ποδοσφαιρικό χάρτη αυτού του τόπου. Η πρώτη από τον Φέρεντς Πούσκας, όταν οδηγούσε (εκεί που οδηγούσε τέλος πάντων) τον Παναθηναϊκό στα χρόνια της δικτατορίας. Σε κάποιο χαλαρό διάλλειμα μετά την προπόνηση, ρώτησε ο Πάντσο τον σημερινό ηγέτη του ΠΑΟ Βασιλάκη Κωνσταντίνου, αναπληρωματικό τερματοφύλακα τότε.

«Μπίλ, τι έχει μέσα της η μπάλα;».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κωνσταντίνου έβαλε τα γέλια νομίζοντας ότι τον δούλευε ο κόουτς και πέταξε:

«Πλάκα μου κάνεις κύριε Φέρεντς; Αέρα βέβαια».

Με μια ξεγυρισμένη μούντζα (που του είχαν μάθει οι Έλληνες φίλαθλοι…) προς τον παίκτη, έβαλε λεζάντα λέγοντας:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Να μπουμπούνα! Μυαλό έχει μέσα της η μπάλα», οπότε ο τερματοφύλακας έμεινε άφωνος.

Περίπου εκείνη την εποχή, η ταπεινότητά μου χρειάστηκε να πάρει συνέντευξη από τον πανίσχυρο (και πανέξυπνο) πρόεδρο του ΠΑΟΚ Γιώργο Παντελάκη, για λογαριασμό της «Ομάδας». Αφού τα είπαμε σε ένα κεντρικό καφενείο του Συντάγματος, σε

ερώτηση οφ δε ρέκορντ που λένε οι αγγλομαθείς, ζήτησα από τον παράγοντα να μου αναφέρει, πάνω κάτω, πόσα χρήματα έχει βάλει στον ΠΑΟΚ. Ο Παντελάκης έμπορος ειδών υγιεινής στην λιανική, γέλασε πονηρά και σχεδόν συνωμοτικά μου πέταξε:

«Αγαπητέ μου, βάζω μέθοδο, σκέψη, τόλμη, οργάνωση αλλά από χρήματα ούτε δραχμή. Δεν χρειάζονται, άλλωστε».

Για να αντιληφθούν οι νέοι φίλαθλοι τι σήμαινε Παντελάκης, αρκεί ένα γεγονός πολύ χαρακτηριστικό. Ο Κούδας και οι λοιποί παικταράδες του ΠΑΟΚ είχαν μάθει το ύψος των μισθών και των πριμ που έδιναν στην Αθήνα η διοίκηση του Παναθηναϊκού, ο Μπάρλος και φυσικά ο Γουλανδρής και διαπίστωσαν ότι οι δικές τους αμοιβές δεν άγγιζαν ούτε το 50% των συναδέλφων τους του Λεκανοπεδίου. Πήγε λοιπόν μια επιτροπή παικτών να συζητήσει το θέμα με τον πρόεδρο. Του ζήτησαν ίδιες αμοιβές με τους ‘τρεις’ του ΠΟΚ. Ο Παντελάκης, ψύχραιμος σαν χαρτοπαίκτης που γνωρίζει καλά την μπλόφα συμφώνησε, αλλά με έναν όρο: «Θα πάρετε τα ίδια, μόνο αν μου υπογράψετε ότι θα φέρετε στο ταμείο ίδιες εισπράξεις με αυτές των αντιπάλων σας».

Ο Κούδας συμφώνησε, το είπε στους συμπαίκτες του, υπέγραψαν και όλα ηρέμησαν, περιμένοντας αύξηση αποδοχών. Όμως, κατόπιν ώριμης συζήτησης μεταξύ τους, οι μαχητές διαπίστωσαν την γκάφα τους και την σπουδαία μπλόφα του προέδρου. Διότι, με την Τούμπα στα μέσα της δεκαετίας του 1960 να έχει χωρητικότητα το πολύ δώδεκα χιλιάδων θεατών, ήταν αδύνατο να πλησιάσουν σε εισιτήρια τα μεγάλα γήπεδα όπως ήταν το ‘Καραϊσκάκη’, η Νέα Φιλαδέλφεια και η Λεωφόρος ( των 25.000 θεατών τότε).

Δεν θα σας κουράσω περισσότερο, διότι το σημερινό θέμα είναι η αγωνιώδης προσπάθεια των ανθρώπων του Εθνικού Πειραιώς, να επαναφέρουν σε ανοδική πορεία κυρίως την

ποδοσφαιρική ομάδα, που μαζί με εκείνη της υδατοσφαίρισης αποτελούν τα ‘βαριά σήματα’ του συλλόγου. Αμ δε! Στο ποδόσφαιρο, με το ξεκίνημα της σαιζόν, οι οπαδοί της θεωρίας (εννοώ κάποιους παράγοντες μιας… ταχύρρυθμης εκπαίδευσης) πίστευαν σε άνετο περίπατο, διότι απλά ο εφοπλιστής Καρυδόπουλος εγγυήθηκε να βάλει χρήματα, να κάνει μεταγραφές κλπ. Όλα έγιναν με βάση το πρόγραμμά του, όμως ο Εθνικός μπήκε πλέον για τα καλά στον δρόμο της ήττας. Ήδη την Κυριακή ηττήθηκε στο Κερατσίνι από την ομώνυμη ομάδα που είχε ηττηθεί εντός έδρας από Προοδευτική, Ιωνικό, ακόμη και από το Λουτράκι! Τι γίνεται τώρα; Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Καρυδόπουλος θα προχωρήσει σε νέες μεταγραφές κλπ. Για τον προπονητή, Ευθύμιο Γεωργούλη, αρκετά χρόνια στο πόστο του, δεν ακούστηκε κάτι, ως την ώρα που σύρονταν αυτές οι αράδες. Προφανώς θα διατηρηθεί διότι η σπεσιαλιτέ του είναι να γλυτώνει τις ομάδες από τον υποβιβασμό. Κατά την γνώμη μου, όσοι απαρτίζουν το νέο διοικητικό σχήμα στο ποδόσφαιρο του άτυχου Εθνικού, «όλοι μαζί» δεν αντικαθιστούν «μισό Μουρκάκο». Όσον για την πρωτοπορία του 6ου Ομίλου; Θα βρούμε σε αυτή την Προοδευτική έξι βαθμούς μπροστά, με το ήμισυ του μπάτζετ που έχει θυσιάσει ο κ. Καρυδόπουλος!

Κατά τα άλλα, το Σαββατοκύριακο που πέρασε αποδείχτηκε ομιχλώδες για τον ιστορικό σύλλογο του Πειραιά. Στην υδατοσφαίριση, μετά την πρόσφατη ντροπιαστική ήττα εντός έδρας από τα ‘γεροντοπαλίκαρα’ του Υδραϊκού, ήρθε η ήττα στην Βουλιαγμένη. Αποτελέσματα που θαμπώνουν για τα καλά την ένταξη στην πρώτη τετράδα της τελικής βαθμολογίας. Στο βόλεϊ, μετά τη νίκη στο Μετς επί του ‘ασήμαντου’ εφέτος Παναθηναϊκού, ο Εθνικός δέχτηκε ήττα 3-0 στο Αιγίνιο από την τοπική Νίκη, την οποία ομολογώ ότι δεν γνώριζα ότι αγωνίζεται στην Α1!

Μόνο στο μπάσκετ για το πρωτάθλημα της Α2, σημειώθηκε νίκη εντός έδρας (76-68) επί της εκ των ουραγών ομάδας της

Λάρισας σε ένα γήπεδο «Π. Σαλπέας», του προπερασμένου αιώνα, που ένας φίλαθλος ο οποίος σέβεται τον εαυτό του αποφεύγει να παραβρεθεί.

Πάντως, νομίζω πως οι οπαδοί του Εθνικού δεν πρέπει να χάνουν το θάρρος τους, αφού στο ‘Παγκράτιο’ μαθαίνω ότι η ομάδα τους έχει πολύ καλή προοπτική! Ξέρετε που δεν υπάρχει προοπτική; Στο να δούμε την ιστορική ομάδα σε δικό της γήπεδο αντί να τρέχει από το Μοσχάτο στην Καλλιθέα, από εκεί στον Ταύρο και στο μέλλον ποιος ξέρει σε ποιον άλλο καταυλισμό….

Αλλά, για το θέμα του γηπέδου, ίσως δεν ευθύνεται καμία διοίκηση του Εθνικού, αφού η αδιαφορία της Πολιτείας αποδείχτηκε αήττητη. Και ας ξεχάσουμε τις κατά καιρούς υποσχέσεις για λύση!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης