Ως άγρυπνο μάτι του μεγάλου αδελφού, οι αμερικανικοί δορυφόροι αδιαλείπτως παρακολουθούν τι γίνεται στη Συρία. Έτσι, έστειλαν –ως άσκηση-τα αεροπλανάκια τους. Αυτά που χορηγούν στο χωροφύλακά τους, να βομβαρδιστούν στόχοι σε συριακό έδαφος.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές της περασμένης εβδομάδας – που προκάλεσαν ενθουσιασμό στου απανταχού ιέρακες – είναι απόδειξη πως οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους προετοιμάζουν πολεμικές επιχειρήσεις ενίσχυσης των αντικαθεστωτικών ανταρτών, δοκιμάζοντας τις αντοχές της νόμιμης συριακής κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ούτε ένα δάκρυ για τα ανθρώπινα θύματα (πλέον των σαράντα) των «επιτυχών ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών».

Οι «εκκλήσεις» για δυτική στρατιωτική επέμβαση εντείνονται καθώς Ισραηλινοί, Βρετανοί, Γάλλοι και Αμερικανοί κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι η συριακή κυβέρνηση διαθέτει «χημικά όπλα». Ασχέτως, αν ακόμα και επιτροπή του ΟΗΕ, επιμένει πως «χημικά αέρια Σαρίν χρησιμοποίησαν οι αντάρτες».

Η υπόθεση «χημικά όπλα της Συρίας», θυμίζει τόσο έντονα τα «όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ», που ουδέποτε βρέθηκαν, κι όμως υπήρξαν αιτία πολέμου…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πανσπερμία ισλαμικής ιδεολογίας των ανταρτικών ομάδων στη Συρία, ουδόλως θυμίζει –ούτε φοβίζει-στους δυτικούς , από τα επακόλουθα της ανατροπής του Καντάφι και το χάος που επικρατεί πλέον στη Λιβύη.

Άλλωστε εκείνο που ενδιαφέρει περισσότερο είναι να γίνονται «μπίζνες» κι ας πάει στο «καλό», η ακεραιότητα ή το έστω υποτυπωδώς ευνομούμενο ενός κράτους.

Ήδη οι βουτηγμένες στο αίμα πένες των γνωστών γερακιών της δημοσιογραφίας, έχουν αρχίσει να προετοιμάζουν τους αναγνώστες των εφημερίδων που χρησιμοποιούνται ως αιχμή του δόρατος ώστε με τη σειρά τους να «πιέσουν» ώστε να επέμβουν οι ΗΠΑ και Σια για την ανατροπή του Άσαντ.

Στην ίδια κατεύθυνση και οι προτάσεις του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με το πρόσφατο ταξίδι του στη Μόσχα, ώστε να καμφθούν οι αντιρρήσεις της ρωσικής πολιτικής απέναντι στη Συρία.

Ασχέτως αν η ανατροπή του Άσαντ –όπως υποστηρίζουν οι νουνεχείς- θα έχει αποτέλεσμα να ανοίξουν κι άλλοι ασκοί του Αιόλου στη Μέση Ανατολή.

Η φανερή ξένη επέμβαση στη Συρία, έχει αρχίσει με τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Ούτε οι ΗΠΑ αλλά ούτε κι η ΕΕ τις καταδίκασαν. Μόνον ο Ερντογάν. Ο οποίος μπορεί να είναι ένθερμος υποστηρικτής των ανταρτών, αλλά δεν θέλει να τα χαλάσει και με τις άλλες αραβικές δυνάμεις που είναι αντίθετες με την αλλαγή του (όσο εξακολουθεί να υπάρχει) στάτους- κβο στη Συρία.

Ποιοι όμως είναι οι τέσσερις κατ΄ εξοχήν πολεμοκάπηλοι – οι τέσσερις νέοι Ιππότες της αποκάλυψης – που αποτελούν τους εξάγγελους της αναγκαιότητας δυτικής πολεμικής επέμβασης στη Συρία;

1.- Ο Bill Keller, πρώην διευθυντικό στέλεχος και τώρα τακτικός αρθρογράφος από τη στήλη του στους «New York Times» δεν δείχνει να του έχει πάρει μαθήματα από ό,τι συνέβη στο Ιράκ, και τη Λιβύη. Εκτός φυσικά αν του άρεσαν τα αποτελέσματα. Γράφει λοιπόν στους New York Times: «Η αποτυχία των ΗΠΑ στο Ιράκ, δεν θα πρέπει να αποτρέψει να επιχειρήσουν στη Συρία. Ως πρώτο βήμα είναι να εξοπλίσουν και να εκπαιδεύσουν τους αντάρτες. Και αν ο Άσαντ αρνηθεί να τερματίσει την «εκστρατεία τρόμου», οι ΗΠΑ θα πρέπει να στείλουν πυραύλους εναντίον των συριακών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, ώσπου ο ίδιος και όσοι τον περιβάλλουν να εκλιπαρήσουν για ειρήνη».

2.- Ο John McCain. Άλλος ένας από εκείνους που είχαν ζητήσει ασμένως να πραγματοποιηθεί ο πόλεμος στο Ιράκ. Ο γερουσιαστής της Αριζόνα, απόμαχος του πολέμου στο Βιετνάμ και διατελέσας υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την αμερικανική προεδρία, εμφανίστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή «Fox News Sunday», επιμένοντας πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να «αδρανοποιήσουν την συριακή αεράμυνα με πυραύλους «Cruise» και δημιουργώντας κρατήρες στα συριακά αεροδρόμια, ώστε να σταματήσει η εισροή πολεμοφοδίων από Ρωσία και Ιράν».

Υποστήριξε ακόμα, ότι «απαιτούνται 75.000 αμερικανοί στρατιώτες σε συριακό έδαφος –σύμφωνα με στοιχεία του Πενταγώνου- ώστε να αδρανοποιηθούν τα συριακά χημικά όπλα».

3. Ο Lindsey Graham Ο νεοσυντηρητικός γερουσιαστής σύντροφος του McCain, επανειλημμένα έχει ζητήσει να κλιμακωθεί η αμερικανική ανάμειξη στη Συρία. Σε άρθρο του στο Foreign Policy, γράφει πως «θα πρέπει να προχωρήσουμε σε σχέδια για την αδρανοποίηση των συριακών χημικών όπλων, είτε με τη συνεργασία συμμάχων, είτε μόνοι μας.

4. Η Danielle Pletka, αντιπρόεδρος για την εξωτερική και αμυντική πολιτική του «American Enterprise Institute», των νεοσυντηρητικών, είναι άλλος ένας από τους υπέρμαχους της αμερικανική στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία. «Οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξοπλίσουν τους μετριοπαθείς σύρους επαναστάτες. Να εξουδετερώσουν τους εκτοξευτήρες Scud. Και να ακινητοποιήσουν την συριακή αεροπορία».

Εκείνο που δεν αναφέρουν οι πολεμοκάπηλοι, είναι τα θύματα των αμάχων που θα προκληθούν για να επιτύχουν οι επιχειρήσεις αυτές. Επειδή τόσο οι εκοτξευτήρες Σκουντ, όσο και τα στρατιωτικά αεροδρόμια της Συρίας, δεν βρίσκονται στην έρημο, αλλά κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Αλλά μην ξεχνάμε ότι τόσο οι συντηρητικοί πρόεδροι των ΗΠΑ, Μπους πατήρ και υιός, όσο και ο δημοκρατικός Κλίντον δεν δίστασαν να εξαπολύσουν «προσωπικούς» πολέμους: Εναντίον του Σαντάμ στο Ιράκ και του Μιλόσεβις στη Γιουγκοσλαβία. Χωρίς να υπολογίσουν τα θύματα στους αμάχους.

Ο Ομπάμα, αντιμετωπίζει τώρα το πρόβλημα: Να στείλει στρατεύματα εναντίον της Συρίας, την ώρα που αποχωρεί από το Ιράκ, και έχει εξαγγείλει αποχώρηση από το Αφγανιστάν. Για να βρεθούν οι ΗΠΑ εν μέσω μιας ενδο-αραβικής διαμάχης, όπου πρωτοστατούν ισλαμικές φράξιες και σε θέση μπαλαντέρ η πανταχού παρούσα αλ-Κάιντα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης