Τα ΜΜΕ αποτελούν ισχυρό πόλο εξουσίας τέτοιο ώστε να θεωρούνται «τέταρτη εξουσία» με διαμόρφωση συνειδήσεων, η οποία μπορεί να παρεμβαίνει ουσιαστικά και να «κατασκευάζει» πραγματικότητες.

Στο όνομα της ελευθερίας της πληροφόρησης και έκφρασης γνώμης συχνά περιφρονείται κάθε άλλη θεμελιώδης αξία, όπως η προστασία της τιμής της ιδιωτικής σφαίρας του δικαιώματος στην αντικειμενική ενημέρωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προστασία της ιδιωτικής ζωής δεν αποτελεί πλέον όριο για τον τύπο.

Από την άλλη η υπερβολή με συνεχή ασυμβίβαστα και ατέλειωτες απαγορεύσεις της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ.

Μια ευνοούμενη και δικαιοκρατική πολιτεία για να προάγει τον πολιτισμό, οφείλει να έχει σύστημα αξιών που προσιδιάζει στο κράτος δικαίου και βέβαια να προασπίζεται το δικαίωμα στην ελευθερία ανάπτυξης της προσωπικότητας στον αυτοκαθορισμό του πολίτη όπως ο ίδιος επιθυμεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποδεικνύει τον τρόπο διαβίωσης και την ποιότητα που χαρακτηρίζει μια κοινωνία.

Αντικατοπτρίζει γενικά τον πολιτισμό και την οργάνωσή της.

Έτσι παρατηρούμε την εξέλιξη, με ραγδαίους ρυθμούς, της τεχνολογικής ανάπτυξης και γινόμαστε θεατές γεγονότων που εκτυλίσσονται καθημερινά ανά τον κόσμο με σενάρια απίστευτης βαρβαρότητας και ανήκουστης εξευτελιστικής μεταχείρισης ανθρώπου από άνθρωπο.

Καθημερινά βλέπουμε αναρίθμητα θύματα διακρίσεων, βασανισμών και δολοφονιών. Η μεγιστοποίηση της δύναμης των ΜΜΕ όντας αποτέλεσμα της έλλειψης οποιουδήποτε ελέγχου, διαμόρφωσε ένα κλίμα νομιμοποιημένης βίας έναντι της οποίας ο πολίτης είναι ανήμπορος να προστατευθεί.

Έτσι μετά από 20 χρόνια πλήρους ελευθερίας του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου παρά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες αποτελεί θλιβερή διαπίστωση ότι η τηλεόραση αποτελεί μέσο όπου συχνά εξευτελίζονται οι αξίες και οι αρχές μιας πραγματικά ελεύθερης κοινωνίας.

Από την άλλη οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η επιρροή της τηλεόρασης, ως το πλέον δημοφιλές μέσο ενημέρωσης στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, μπορεί να θεωρηθεί ως το κατ’ εξοχήν εργαλείο «διαφώτισης» και γνώσης στα πλατιά στρώματα της κοινωνίας.

Γιατί η τηλεόραση είναι στοιχείο της δημοκρατίας και του πολιτισμού μας.

Μπορεί όμως να καταλήξει ως κυρίαρχο μέσο χειραγώγησης της κοινής γνώμης σύμφωνα με τα συμφέρονται αυτών που την ελέγχουν ειδικότερα η ιδιωτική τηλεόραση έχει πρωτίστως οικονομική διάσταση που δεν επιτρέπει χαμηλές θεαματικότητες. Έτσι αναπτύσσονται σχέσεις χειραγώγησης ή εξάρτησης ανάμεσα στους παράγοντες της πληροφόρησης και μάλιστα κατά τρόπο επιλεκτικό ώστε να καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημα τελικά δεν είναι τα ΜΜΕ αλλά δημιουργείται από τη χρήση των Μέσων και από τις δυνάμεις που τα κατέχουν και τα κατευθύνουν.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως από όλα εντοπίζεται στην αρνητική επίδραση της κακής χρήσης των ΜΜΕ στον τομέα του πολιτισμού αφού εθίζεται ο θεατής στο ρόλο του παθητικού δέκτη μηνυμάτων που εξευτελίζουν τις αξίες τις παραδόσεις και υπονομεύουν την προοπτική του ίδιου ατόμου αλλά και τις αρχές μιας ελεύθερης κοινωνίας.

Και επειδή για όλα υπάρχει λύση και «όπλο» αντίστασης και στην περίπτωση της τηλεόρασης το «όπλο του συνειδητοποιημένου πολίτη απέναντι στην καταπάτηση των δικαιωμάτων του είναι η παιδεία του, όταν με το ίδιο το τηλεχειριστήριο, επιλέγει να σβήσει από την οθόνη την εικόνα που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αισθητική του. Όταν λέει «όχι» στην ουσιαστική και τυπική έλλειψη παιδείας και ικανοτήτων των συντελεστών των εκπομπών που μπαίνουν στο κάθε σπίτι γιατί η παιδεία είναι η μεγαλύτερη δύναμη αντίστασης στην απάθεια του θεατή.Με το πάτημα λοιπόν ενός κουμπιού βγάλτε έξω από τη ζωή σας την κακοφωνία, την αλαζονεία την καταπάτηση των δικαιωμάτων. Σβήστε την «εικόνα» της προσωπικής προβολής και των προσωπικών επιδιώξεων του καθενός. αντιδράστε στην «ανοχή» και πάρτε στα χέρια σας την επιλογή σας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης