Ξεκινά μια εβδομάδα, στην οποία δεκάδες χιλιάδες Στρατιωτικοί, θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να πιστώνονται χρήματα, τα οποία τους είχαν παρακρατηθεί, με διατάξεις νόμων που κρίθηκαν από την Ολομέλεια του ΣτΕ ως αντισυνταγματικοί.

Για να φτάσουμε όμως σε αυτή τη στιγμή της δικαίωσης, ο δρόμος ήταν μακρύς και ανηφορικός. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που θα λάβουν τα χρήματα αναδρομικά, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζουν, σε αυτή τη διαδρομή μέχρι τη δικαίωση, υπήρξαν εμπόδια που ευτυχώς τα ξεπεράσαμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι λοιπόν, οι συνάδελφοι που πρωτοστάτησαν και όσοι τους πλαισίωσαν στη συνέχεια σε αυτό τον τιτάνιο αγώνα, αντιμετώπισαν τη βάσανο πειθαρχικών διώξεων που κατέπεσαν αργότερα στα δικαστήρια, γνώρισαν την απαξίωση με ανυπόστατες καταγγελίες στα ΜΜΕ, αλλά και εξαντλήθηκαν οικονομικά για τα δικαστικά έξοδα. Μια τακτική που συνεχίζεται και σήμερα, όπου δυστυχώς πολύ λίγοι συνάδελφοι, με επιλεκτικές ποινικές και αστικές διώξεις εις βάρος άλλων συναδέλφων τους, προσπαθούν ουσιαστικά να πλήξουν τη δυναμική των διεκδικήσεων των Στρατιωτικών που εκφράζεται μέσα από την ΠΟΕΣ και τις 22 Ενώσεις μέλη της.

Παρά ταύτα η δικαίωση ήρθε. Και όχι μια, αλλά δυο φορές με τις ιστορικές αποφάσεις του ΣτΕ. Αρχικά με την 2193/2014 που έφερε την καταβολή του 50% του ποσού που παρακρατήθηκε και στη συνέχεια με την 1125/2016 και την καταβολή ολόκληρου του ποσού που επίκειται αυτή την εβδομάδα. Όλοι οι Στρατιωτικοί πλέον το γνωρίζουν και έχει χαραχθεί ανεξίτηλα στη συνείδηση τους. Από τον Έβρο έως την Κρήτη. Από τη Λήμνο ως την Κέρκυρα. Η δικαίωση αυτή έχει όνομα και λέγεται ΠΟΕΣ.

Περιμένοντας να δούμε τι θα αποφανθεί το συμβούλιο συμμόρφωσης του ΣτΕ στις 23 Ιανουαρίου του 2019 για το μισθολόγιο από 1/1/2017, είμαστε έτοιμοι για έναν ακόμα αγώνα. Αυτό της διεκδίκησης των δώρων και των επιδομάτων αδείας, τα οποία ήταν μέρος των αποδοχών μας που περικόπηκαν με νόμους που το ΣτΕ απεφάνθη δύο φορές ότι ήταν αντισυνταγματικοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και δεν μπορεί κανείς να προδικάσει τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, βασιζόμενοι στη νομολογία του ΣτΕ και των άλλων δικαστηρίων, προτείναμε στους συναδέλφους ήταν να προσφύγουν εντός Δεκεμβρίου στα δικαστήρια, διεκδικώντας την επιστροφή των δώρων και των επιδομάτων, από την 1/1/2016, αφού για τα προηγούμενα χρόνια από την 1/8/2012 έως τις 31/12/2015, το δικαίωμα είχε παραγραφεί. Και όπως φαίνεται οι συνάδελφοι για μια ακόμα φορά εμπιστεύτηκαν την ΠΟΕΣ και έσπευσαν μαζικά να διεκδικήσουν δια της νομικής οδού τα συγκεκριμένα ποσά.

Εμείς για μια ακόμα φορά θα παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων και είμαστε αισιόδοξοι ότι μια ακόμα μάχη θα στεφθεί με επιτυχία. Καλούμε όλες και όλους τους συναδέλφους να συστρατευθούν στο πλευρό μας. Αν και υπάρχει ένα μαζικό κύμα εγγραφών των Στρατιωτικών στις κατά τόπους Ενώσεις, μπορούμε να γίνουμε ακόμα πιο πολλοί. Με τη συμμετοχή όλων των συναδέλφων στις Ενώσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων, η ανεξάρτητη φωνή των Στρατιωτικών θα δυναμώσει ακόμα περισσότερο.

Ο εχθρός δεν είναι στα πρόσωπα που τον ψάχνουν κάποιοι, αλλά στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις μονάδες, τα πολεμικά πλοία και τις πτέρυγες μάχης.

*Στάθης Παπαχαρτοφύλης, Γενικός Γραμματέας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης