Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο βιασμός συμβαίνει σε κάποιον άγνωστο, σε σκοτεινό και ύποπτο μέρος. Δυστυχώς συμβαίνει το αντίθετο, οι βιασμοί συνήθως συμβαίνουν από γνωστά και οικεία στο θύμα, πρόσωπα.

Ο βιασμός είναι πράξη βίας και επιβολής δύναμης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο βιασμό, ο μόνος που δεν ευθύνεται, είναι το θύμα.

Συχνά ακούγεται η πάγια φράση:’’ το θύμα τον προκάλεσε’’.

Οι στατιστικές δείχνουν, πως οι βιασμοί συμβαίνουν με την ίδια συχνότητα σε άτομα οποιασδήποτε εμφάνισης και ιδιαίτερα σε άτομα που δείχνουν ευάλωτα για κακοποίηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πλειοψηφία των βιασμών στις γυναίκες, συμβαίνει πριν την ενηλικίωση τους, γι’αυτό η εφηβεία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδος για την ασφάλεια των ανηλίκων.

Οι συνέπειες μιας τέτοιας πράξης μπορεί να είναι δραματικές, πολύ δε περισσότερο όταν συμβαίνουν στην ευαίσθητη παιδική ηλικία. Εξ’ αιτίας της τραυματικής παιδικής εμπειρίας, μπορεί να επηρεαστούν πολλοί τομείς της λειτουργικότητας της ενήλικης γυναίκας και να παρουσιάσουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης πολλών ψυχικών και σωματικών διαταραχών, όπως κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές και κυρίως μετατραυματική διαταραχή.

Τα χαρακτηριστικά της σεξουαλικής κακοποίησης περιλαμβάνουν την ένταση, τη συχνότητα, και τη διάρκεια της κακοποίησης, τη σχέση θύτη-θύματος, την συνύπαρξη άλλης μορφής επιθετικότητας και της απειλής που το θύμα θεωρεί ότι δέχεται.

Επιπλέον η βαρύτητα των μετατραυματικών συμπτωμάτων συνδέεται με την έκταση της γενικότερης ψυχοπαθολογίας.

Μεταξύ των επιπτώσεων συγκαταλέγονται η αίσθηση ανασφάλειας, εμπιστοσύνη, αυτοεκτίμηση, οικειότητα και σθένος, δημιουργώντας φόβο και υπερδιέγερση.

Οι γυναίκες θύματα βιασμού συνδέοντας τη σεξουαλικότητα με αρνητικό και επίπονο τρόπο, αντιμετωπίζουν πιθανότητα, διαταραχές προσωπικότητας, χαμηλή αυτοεκτίμηση, αυξημένο κίνδυνο να αυτοκτονήσουν και υψηλή πιθανότητα διατροφικής διαταραχής.

Παράλληλα μελέτες συνέβαλαν στην κατανόηση της οικογενειακής ή συντροφικής κακοποίησης αντρών.
Οι άντρες κακοποιούνται συνήθως μέσα σε ομοφυλοφιλική σχέση, από τον- την σύντροφό τους, σε παιδική ηλικία.

Οι μορφές κακοποίησης μπορεί να είναι σεξουαλική, σωματική, πνευματική, οικονομική, κοινωνική απομόνωση, με συνέπειες πνευματικές, συναισθηματικές, διαταραχές ταυτότητας, υγείας, δυσκολίες με το σεξουαλικό προσανατολισμό, ομοφοβία, σύνδρομο PTSD.

Μια αξιοσημείωτη παράμετρος είναι και αυτή της κακοποίησης και βιασμού στις φυλακές.

Άγραφοι νόμοι και κώδικες της φυλακής βασίζονται σε όλες τις μορφές βίας, σωματική, λεκτική, ψυχολογική και σεξουαλική. Οι άνδρες που υφίστανται την ίδια κακοποίηση με των γυναικών, ταπεινωμένοι, με ανασφάλειες, απύθμενο μίσος, αδυνατούν να σωφρονιστούν. Περιθωριοποιημένοι και με ψυχικό ένδυμα την οργή και την απελπισία έχουν περισσότερες πιθανότητες για εγκληματική σταδιοδρομία και λιγότερες για κοινωνική επανένταξη.

Αξιοσημείωτα τα αποτελέσματα έρευνας για τις πεποιθήσεις ανδρών και γυναικών περί του ιδανικού συντρόφου.

Οι άνδρες αξιολόγησαν υψηλότερα ως ιδανική ερωτική σύντροφο, αυτή που είναι σωματικά ελκυστική, βιώνει εύκολα οργασμό και αρέσκεται σε ερωτικού περιεχομένου ταινίες ή περιοδικά.

Οι γυναίκες αξιολόγησαν υψηλότερα, ως ιδανικό σύντροφο, αυτόν που έχει γνώσεις και εμπειρία γύρω από το σεξ, και αναλαμβάνει κυριαρχικό ρόλο στη διάρκεια του σεξ.

Η σύγκριση μεταξύ της αναφερόμενης από τους άνδρες προτίμησης και πεποίθησης των γυναικών, για την υποτιθέμενη προτίμηση των ανδρών, έδειξε ότι οι γυναίκες υπερεκτιμούν το βαθμό στον οποίο οι άνδρες αρέσκονται στο να ακούνε κομπλιμέντα στη διάρκεια του σεξ, καθώς και το να παρακολουθούν ερωτικές ταινίες ή βιβλία.

Η σύγκριση μεταξύ της αναφερόμενης από τις γυναίκες προτίμησης και της πεποίθησης των ανδρών για την υποτιθέμενη προτίμηση των γυναικών, έδειξε ότι οι άντρες υπερεκτιμούν την προτίμηση των γυναικών για τον ερωτικό σύντροφο, ο οποίος επικοινωνεί τις επιθυμίες του, καθώς και έναν σύντροφο που βιώνει εύκολα οργασμό.

Εγκλωβισμένοι άνδρες και γυναίκες σε στερεότυπα του φύλου τους, πείθονται από καταιγισμό μηνυμάτων να συμμορφωθούν σε πληθώρα ρόλων και προσδοκιών που απορρέουν από το φύλο τους, ενώ στις πατριαρχικές κοινωνίες το σύνολο των αξιών, που καλούνται να υιοθετήσουν υπερτονίζει τις διαφορές των φύλων.

Έτσι ο άντρας οφείλει να είναι πάντα ο νικητής και η γυναίκα οφείλει να είναι ευαίσθητη, παθητική και να δείχνει αυτοθυσία.

Όλοι μας συνειδητά ή ασυνείδητα, ενισχύουμε τα κοινωνικά στερεότυπα που οδηγούν στη βία και ταυτόχρονα αγωνιζόμαστε να εξαλείψουμε τη βία.

Η σεξουαλική κακοποίηση καταλύει βίαια τα σωματικά και ψυχολογικά όρια του θύματος.

Στοιχειώδης κανόνες προστασίας:

Αποφύγετε τα απομονωμένα μέρη μόνη ή με παρέα, εκτός και εάν εμπιστεύεστε απολύτως το συνοδό σας.

Μη μένετε μόνη με κάποιον, που δεν αισθάνεστε άνετα και εμπιστευθείτε το ένστικτο σας να φύγετε αμέσως.

Μην ακούτε τα σχόλια τύπου: είσαι ξενέρωτη, ανέραστη, μυξοπαρθένα …προκειμένου να υπακούστε στις σεξουαλικές επιθυμίες κάποιου.

Μην πίνετε όταν δεν γνωρίζετε πολύ καλά τον συνοδό σας. Ακόμη και το ελαφρύ μεθύσι μειώνει τις αναστολές σας και εάν μεθύσετε θα δυσκολευτείτε να θυμηθείτε και το βιασμό σας!! Μην ενδίδετε στις πιέσεις για αλκοόλ, για να δείξετε κούλ, και ώριμη.

Προτεραιότητα έχει η ασφάλειά σας και οι άλλοι οφείλουν να το σεβαστούν αυτό και μάλιστα θα σας σεβαστούν πιο πολύ όταν μάθετε να υποστηρίζετε τον εαυτό σας.

Προσέχετε το ποτό σας όταν είστε έξω, ποτέ μην το αφήνετε εκτεθειμένο, να ζητάτε καλύτερα ποτά σφραγισμένα, μπύρες, κλπ και να απαιτείται να ανοίγονται μπροστά σας.

Κυκλοφορούν εύκολα χάπια και ουσίες που μπορούν να μειώσουν τις αντιστάσεις σας από πιθανούς επίδοξους βιαστές. Ο ιδανικός προορισμός για χρήση και τοποθέτηση ουσιών, είναι το ποτό σας, προσοχή λοιπόν και στο ποτό και στην παρέα σας.

Πείτε ξεκάθαρα ΟΧΙ στις πιέσεις και φύγετε όσο είναι νωρίς.

Μάθετε από μεγαλύτερους που εμπιστεύεστε για το πώς πρέπει να είναι μια υγιής σχέση. Κατανοήστε τι ακριβώς θέλετε σε μια σχέση.

Μην κάνετε πράγματα που δε θέλετε, επειδή κάποιος σας εκβιάζει με σεξουαλικές απαιτήσεις, είτε για να μην τον χάσετε είτε σας απειλεί να εκθέσει τη σεξουαλική σας ζωή.

Ιδιαίτερη αναφορά επιβάλλετε στο θέμα: έξοδος-ποτό-

Ανυποψίαστα θύματα κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύματα βιασμού, μεταξύ των οποίων κάποια το διαπίστωσαν μετά από μήνες, με την αποκάλυψη εγκυμοσύνης.

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σε περιπτώσεις βιασμών θεωρήθηκαν υπεύθυνα κάποια υπναγωγά χάπια, που κυκλοφορούν ευρέως και σε συνδυασμό με αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες προκαλούν έντονη ευφορία αλλά και αμνησία.

Τα φάρμακα αυτά που χρησιμοποιούνται ως ηρεμιστικά, κατά της αϋπνίας και ως αναισθητικά πριν από χειρουργικές επεμβάσεις,- σε στερεά και υγρή μορφή- προκαλούν μαζί με κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών, επιλεκτική αμνησία, έντονη ζαλάδα, υπνηλία, οπτικές παραισθήσεις, σύγχυση και χαμηλή πίεση και έχουν συνδεθεί με σεξουαλικές επιθέσεις, τα λεγόμενα ‘’date-rapes’’.

Επιβαρυντική παράμετρος του βιασμού συνιστά και η βιντεοσκόπηση και δημοσιοποίηση της.

Η βιντεοσκόπηση με κινητά τηλέφωνα και δημοσιοποίηση από τους δράστες βίαιων πράξεων είναι ένα σύγχρονο φαινόμενο.

Σύμφωνα με τη θεωρία το πολιτισμικό σύστημα αξιών δημιουργεί τις φαντασιώσεις του κοινού για την γυναικεία- αντρική σεξουαλική ταυτότητα, που ακολούθως εκφράζονται σε καλλιτεχνικές, πορνογραφικές ή ρεαλιστικές αναπαραστάσεις και κατά συνέπεια υποδηλώνει τις αξίες του πολιτισμού μέσα στον οποίο παρήχθησαν.

Στη χώρα μας καταγράφονται ετησίως 5.000 βιασμοί και δυστυχώς κατέχουμε παγκοσμίως την Τρίτη θέση σε συχνότητα βιασμών, μετά την Αγγλία που έρχεται πρώτη και την Ισπανία σε δεύτερη θέση.

ΑΝ ΕΙΣΤΕ ΘΥΜΑ ΒΙΑΣΜΟΥ:

Εμπιστευθείτε ένα ενήλικο άτομο και αν θέλετε να καταγγείλετε το βιασμό επισκεφθείτε ένα οποιοδήποτε αστυνομικό τμήμα το συντομότερο. Μην πλυθείτε και μην αλλάξτε ρούχα, κρατήστε όλες τις τυχόν αποδείξεις που ενοχοποιούν το δράστη. Αν έχετε τραυματιστεί καλέστε ασθενοφόρο.

Γράψε όλες τις λεπτομέρειες του συμβάντος. Αγνόησε τα αρνητικά σχόλια, κρίσεις ατόμων, όσους αδιαφορούν και έμμεσα ή άμεσα κατηγορούν εσένα.

Μετά το πρώτο σοκ να εξεταστείτε από γυναικολόγο για εγκυμοσύνη, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Οι σωματικές και ψυχικές συνέπειες του βιασμού είναι πολλές και οπλιστείτε με δύναμη και θάρρος, μόνοι σας θα τις αντιμετωπίσετε, αλλά να γνωρίζετε ότι δίπλα σας θα υπάρχουν πολλοί συμπαραστάτες, το δικαστήριο, οι διωκτικές αρχές, νομικός σύμβουλος, ψυχολογική υποστήριξη.

Καθίσταται πλέον επιτακτική η ανάγκη να μάθουν τα παιδιά, για το σώμα τους αλλά και να διδαχθούν μαθήματα αυτοπροστασίας, εδώ μπαίνει και πάλι το αίτημα για την εισαγωγή του μαθήματος της σεξουαλικής αγωγής στο σχολείο, το οποίο παραμένει ανεκπλήρωτο.

Πηγή: Ελληνική εταιρεία μελέτης και πρόληψης της σεξουαλικής κακοποίησης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης