«Οι άνθρωποι λένε τα περισσότερα ψέματα, μετά από το κυνήγι και το ψάρεμα, κατά τη διάρκεια των πολέμων, καθώς πριν από τις εκλογές». Ο Γερμανός Καγκελάριος Φον Μπίσμαρκ το είχε φιλοσοφήσει  από το 1847. Μήπως , δεν το είχε σκεφθεί από τον 1ο αιώνα ,μόλις ,μετά Χριστόν ο Ρωμαίος συγγραφέας Γάϊος Πετρόνιος; Αναφερόμενος στους συγκλητικούς της εποχής και την δράση τους είχε εκστομίσει το περίφημο : «Mundus vult decipi, ergo decipiatur». Δηλαδή, «Ο κόσμος θέλει να εξαπατηθεί, ασ΄ τον λοιπόν να εξαπατηθεί».  Τώρα θα ρωτήσετε εύλογα, «Που, πως και γιατί εξαπατηθήκαμε»;  

Ιδιαιτέρως στις εκλογές της τελευταίας 10ετίας, οι πολιτικοί εξέδιδαν με τρόπο αριστουργηματικά πλουμισμένο τον δικό τους  «ιδεολογικό Θούριο». Ανεξαρτήτως αν και οι ίδιοι δεν πίστευαν όσα έλεγαν. Είναι αυτό, που λέμε πως «οι ιστορικοί πλαστογραφούν το παρελθόν και οι ιδεολόγοι το μέλλον». Ποια ιδεολογία;  Οι βαρύγδουπες μεταγραφές στο ποδόσφαιρο μεταξύ παικτών αντιπάλων ομάδων ήταν ελάχιστες και επέφεραν τσουνάμι έντονης κριτικής. Όπως η μετακίνηση των Δελληκάρη, Κυράστα , Αποστολάκη από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό και αντιστρόφως των Αντωνιάδη, Νικοπολίδη στον Πειραιά. Είπαμε. Ομάδα δεν αλλάζεις. Κόμμα εύκολα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπήκα στον πειρασμό. Κι έριξα μια τσαπατσούλικη ματιά στα ρόστερ των κομμάτων και στα μεταγραφικά τους παλμαρέ τα τελευταία χρόνια. Όταν το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» ξεκίνησε να βγαίνει στα …ρηχά ποσοστά εμπιστοσύνης του λαού, ξεκίνησαν οι μεταγραφές προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποιοι πήγαν εκεί και, μάλιστα, σε θέσεις κλειδιά: Ο Νίκος Κοτζιάς, από σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου, έγινε υπουργός εξωτερικών ο οποίος διαχειρίστηκε τη συμφωνία των Πρεσπών. Η Μυρσίνη Ζορμπά, από πράσινη Ευροβουλευτής , ορκίστηκε υπουργός Πολιτισμού στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Τόσκας μετακόμισε κι εκείνος για να στεφθεί υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Μια από τα ίδια ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Μάρκος Μπόλαρης, ο Δημήτρης Μάρδας, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο Θεόδωρος Παραστατίδης, ο Χρήστος Σπίρτζης, η Άννα Βαγενά, ο Θάνος Μωραϊτης, ο Άγγελος Τόλκας, ο Αντώνης Κοτσακάς. Οψίμως και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝ.ΕΛ.

Η Νέα Δημοκρατία , βασιζόμενη, σε πιο «σκληρό πυρήνα» δικών της ανθρώπων, δεν κινητοποίησε πολλούς μάνατζερ για μεταγραφές. Όχι, πως δεν πήρε «παίκτες». Προεκλογικά ενισχύθηκε στο ρόστερ της, ειδικά από το «Ποτάμι», που το κατάπιε  η δίνη των ονείρων εξουσίας για πολλά μέλη της.

Από το πλευρό του Σταύρου Θεοδωράκη σε αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη , μετακόμισαν αρχικά οι Ιάσων Φωτήλας, Χάρης Θεοχάρης. Ακολούθησαν οι Γρηγόρης Ψαριανός (Ρήγας Φερραίος, ΚΚΕ Εσωτερικού,  ΕΑΡ, Συνασπισμός, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι),  Γιώργος Αμυράς, Δημήτρης Τσιόρδας, Κατερίνα Μάρκου. Ο Γιώργος Μαυρωτάς , μάλιστα, κατέκτησε την θέση του γενικού γραμματέα Αθλητισμού. Αν και με το «ποτάμι» είχε ευθαρσώς εναντιωθείστην «Συμφωνία των Πρεσπών». Από την Ένωση Κεντρώων επέλεξαν να παίξουν «μπαλίτσα» στη Νέα Δημοκρατία, οι Γιώργος Κατσιαντώνης, Γιάννης Καλλιανός. Ο Γιώργος Λαζαρίδης , που έσπασε αυτοβούλως το «συμβόλαιό του με τους ΑΝ.ΕΛ», συμπορεύτηκε για…. πρωτάθλημα με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού Πέτρος Τατσόπουλος έδωσε κι αυτός μάχη στον Βόρειο τομέα της Αθήνας με τον νυν πρωθυπουργό. Το ΚΙΝΑΛ διέγραψε από μέλη τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και την Λίνα Μενδώνη, που έκαναν μεταγραφή ΡΟΥΑ- ΜΑΤ. Μάλιστα, οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, έμειναν ακίνητοι, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ορκωμοσίας, καθώς , είναι εξωκοινοβουλευτικά στελέχη της κυβέρνησης και δεν αποτελούν μέλη της Βουλής .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλευρό του Γιάνη (διορθωτή, με ένα «ν» το θέλει…) Βαρουφάκη, εξελέγη η Σοφία Σακοράφα (τέως ΠΑΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ), ενώ τελευταία στιγμή δεν υπέγραψαν «συμβόλαια συνεργασίας» με την Ελληνική Λύση και τον Κυριάκο Βελόπουλο οι Θεόδωρος Κατσανέβας (πρών γαμπρός του Ανδρέα Παπανδρέου) και Φαήλος Κρανιδιώτης (διαγεγραμμένος από τη Ν. Δημοκρατία).   

Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ που δεν ζήτησε μεταγραφή, παρέμεινε στα έδρανα (εκλεγμένη από το 2012 με το ΚΚΕ) και παραιτήθηκε αφού εξελέγη, αποδίδοντας την έδρα της στον Γιάννη Γκόγκα, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, είναι η κυρία Ελένη Γερασιμίδου. Αποχώρησε οικιοθελώς από τον…. αγωνιστικό χώρο αποδεικνύοντας πως όσο υπάρχουν τέτοια παραδείγματα, ίσως επωάζεται κι η ελπίδα….

ΥΓ: Και με τόσες μεταγραφές στα (απο) κόμματα, με ποιόν ακριβώς τρόπο  θα προστατεύσει η ΕΣΗΕΑ και ο ΠΣΑΤ τους αθλητικούς συντάκτες; Μας παίρνουν το μεροκάματο από την τσέπη οι «πολιτικοί». Χαίρεται.  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης