Λέγεται ότι στην επαναστατημένη Αθήνα του 21, στην οποία είχε «πέσει» πανούκλα, ο Αρχιστράτηγος της Ρούμελης Γεώργιος Καραϊσκάκης, βλέποντας μια από τις λιτανείες που γίνονταν για να ξορκιστεί το «κακό» είπε πως «καλοί είναι οι Αγιασμοί πάρτε όμως και καμιά γάτα» (τα ποντίκια ήταν οι «ξενιστές» της φοβερής επιδημίας).
Η σπουδαιότητα της προπαρασκευής, της πρόληψης και της ουσίας, είναι όσο ποτέ επίκαιρη στο θέμα των πυρκαγιών. Όταν μάλιστα έχουν προηγηθεί εκατόμβες τα προηγούμενα χρόνια, με απώλειες ανθρώπων και τεράστιες καταστροφές δασών και υποδομών. Οι αλλεπάλληλες πυρκαγιές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ιδίως τη δεκαετία του 90, με κύρια σημεία αναφοράς την Σάμο τη Χίο, αλλά και τα Δωδεκάνησα, καθώς επίσης και οι φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007, αλλά και οι επαναλαμβανόμενες στο μοτίβο ενός «προαναγγελθέντος περιβαλλοντικού –και όχι μόνο πλέον θανάτου»- στους πνεύμονες της Αττικής, δεν επιτρέπουν σε κανένα το άλλοθι του ανυποψίαστου.
Είτε πρόκειται για οργανωμένα συμφέροντα κερδοσκόπων και «οικοπεδοφάγων», είτε για συνέπεια ανθρώπινου λάθους ή ακραίων καιρικών συνθηκών, είτε ακόμα για απόρροια της δράσης πραγματικών και φαντασιακών εχθρών, ουδείς εμποδίζει τη λήψη των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και καταστολής και κανείς δε δικαιολογείται στις παραλείψεις και την ανεπάρκειά του. Ιδίως όταν η κουβέντα αφορά τους αρμόδιους κρατικούς λειτουργούς, την προπαρασκευή και τον σχεδιασμό της «υπεύθυνης» πολιτικής ηγεσίας.
Η συντήρηση των μέσων πυρόσβεσης, η εξασφάλιση νέων για την κάλυψη κενών, η προσαρμογή και ο εφοδιασμός με βάση τις ιδιαιτερότητες του γεωγραφικού μας χώρου, η σωρευθείσα εμπειρία από επαναλαμβανόμενες δοκιμασίες, η διάνοιξη αντιπυρικών οδών , η εποπτεία και η επαγρύπνηση, το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, η εκπαίδευση εθελοντών και ο επιμερισμός εργασιών, η εκπόνηση λειτουργικών σχεδίων αντίδρασης, με πρώτιστη μέριμνα την προστασία των ανθρωπίνων ζωών, είναι η ‘εργαλειοθήκη’ της αντιπυρικής προστασίας. Μέσα σε έναν άχαρο ρόλο μεθοδικής προετοιμασίας για συντήρησης. Για την αποτροπή του κινδύνου κατά προτεραιότητα και την άμεση διαχείρισή του σε πρώτο χρόνο και προτού η συμφορά θεριέψει. Κι όλη αυτή η προεργασία πρέπει να γίνεται μήνες πριν την έναρξη της ευαίσθητης περιόδου του θέρους.

Αλλά και σε επίπεδο αδρανοποίησης των πηγών και των παραγόντων της παθογένειας, το έργο που μπορεί να συντελεστεί είναι κεφαλαιώδες. Ακόμα και καταλυτικό. Σπουδαίος στον τομέα αυτό ο ρόλος και η ευθύνη των υπηρεσιών ασφαλείας. Για να μην υπάρχει το αμήχανο και βολικό ‘πέταγμα της μπάλας στην κερκίδα’ για ασύμμετρες απειλές και «πράκτορες». Των «οικοπεδοφάγων» περιλαμβανομένων.

Και για να μην ξεχνιόμαστε. Αντίστοιχη κορυφαία δοκιμασία με δεκάδες απώλειες ανθρώπων και πυρκαγιές που κατέκαυσαν τεράστιες εκτάσεις αντιμετώπισε μόλις πρόσφατα και η Πορτογαλία. Σε σημείο που απειλήθηκε ακόμα και η παραμονή στην εξουσία της μειοψηφικής αριστερής κυβέρνησης Κόστα. Η οποία είχε μόλις καταγάγει σπουδαία νίκη στις δημοτικές εκλογές. Προηγούμενο που δεν απέτρεψε την ‘αναγκαστική παραίτηση’ υπουργών, καθώς και τη θέσπιση και εφαρμογή αυστηρότατης νομοθεσίας που προέβλεπε την άμεση επιβολή προστίμων ακόμα και σε ιδιώτες που δεν μεριμνούσαν για την εκρίζωση των αγριόχορτων στο σπίτι τους και τη γειτονιά τους. Οδυνηρές εμπειρίες βίωσαν επίσης η Γαλλία αλλά και Βαλκανικές Χώρες. Για τον λόγο αυτό είναι όσο ποτέ αναγκαία η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και αντιμετώπισης εκτάκτων καταστροφών. Η απόκτηση με μέριμνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στόλου εναέριων μέσων που θα διατίθεται άμεσα για την κατάσβεση των πυρκαγιών, θα είναι μιας πρώτης ευκαιρίας συνεισφορά προστιθέμενης αξίας από τους Κοινοτικούς θεσμούς στους Ευρωπαίους πολίτες και τα Κράτη Μέλη.

Μέσα από την οδύνη της καταστροφής έχουμε την υποχρέωση να ετοιμαστούμε για την επόμενη μέρα. Με μεθοδική εργασία και την αναζήτηση λύσεων. Είναι το ελάχιστο «τίμημα» για το προνόμιο να ασκείς εξουσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

*Πολύκαρπος Αδαμίδης, Δικηγόρος, ΔΝ, αν. Καθηγητής Κοινοτικού Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης