Ψηλά τη σημαία του ελληνικού μπάσκετ φρόντισε να κρατήσει ο Ολυμπιακός, ο οποίος ξεπέρασε θριαμβευτικά τον σκόπελο της Aναντολού Εφές και πήρε το πολυπόθητο εισιτήριο για την… αγαπημένη του Κωνσταντινούπολη, εκεί όπου θα διεξαχθεί το φετινό Final Four της Euroleague (19-21/5).

Ο Ολυμπιακός θα είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος του ελληνικού μπάσκετ στο Final Four, απόντος του Παναθηναϊκού…Πέντε χρόνια μετά τον αλήστου μνήμης τελικό της Πόλης, στον οποίο είχαν κάνει την επική ανατροπή απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, πανηγυρίζοντας το δεύτερο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας τους, οι «ερυθρόλευκοι» θα προσπαθήσουν να… ράψουν το τέταρτο αστέρι στη φανέλα τους επί τουρκικού εδάφους απέναντι και πάλι στους Ρώσους (σ.σ. θα αντιμετωπίσουν το συγκρότημα του Ιτούδη στον ημιτελικό με τις Ρεάλ και Φενέρ να συνθέτουν το άλλο ζευγάρι).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό θα συμβεί καθώς την Τρίτη ο Ολυμπιακός σε ένα ΣΕΦ, που δεν έπεφτε ούτε… καρφίτσα, κατάφερε να επικρατήσει με 87-78 της Εφές κι έτσι, κάνοντας το 3-2 στη σειρά των μεταξύ τους αγώνων για τα πλέι οφ, θα είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος του ελληνικού μπάσκετ στη μεγάλη γιορτή της κορυφαίας διοργάνωσης, απόντος του Παναθηναϊκού.

Η ομάδα του Σφαιρόπουλου διόρθωσε τις… ανορθογραφίες του πρώτου μέρους και βγάζοντας ψυχή και πάθος στο παρκέ στο δεύτερο μισό του ματς κατάφερε να λυγίσει την αντίσταση του συγκροτήματος του Περάσοβιτς, που, ενώ έκανε το 2-1 στη σειρά, υποτάχθηκε δις από τους πρωταθλητές Ελλάδας στον τέταρτο και πέμπτο αγώνα, γνωρίζοντας εν τέλει τον αποκλεισμό από το Final Four.
O Πρίντεζης 'πνίγεται' στις αγκαλιές φιλάθλων του Ολυμπιακού μετά την πρόκριση
Για να φτάσει βέβαια για δέκατη φορά στην ιστορία του και 6η τα τελευταία 9 χρόνια (από το 2009 στο Βερολίνο) σε φάιναλ φορ Euroleague ο Ολυμπιακός χρειάστηκε ο Βασίλης Σπανούλης να δείξει και πάλι την τεράστια κλάση του.

Ο αρχηγός των πρωταθλητών Ελλάδας τελείωσε το ματς με 22 πόντους και έξι ασίστ, έχοντας καθοριστική συμβολή στη νίκη-πρόκριση των Πειραιωτών που πήραν πολύτιμα καλάθια ακόμη από τους Πρίντεζη (14π.) και  Γκριν (8π.), την ώρα που ο Παπανικολάου και οι υπόλοιποι παίκτες έκαναν κατάθεση ψυχής στο παρκέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον αντίποδα έξι παίκτες με διψήφιο πόντων είχε η Εφές, η οποία δεν μπορεσε να ακολουθήσει τη Φενέρμπαχτσε στο Final Four, στο οποίο έχουν κλείσει θέση ήδη η Ρεάλ και η κάτοχος του τροπαίου, ΤΣΣΚΑ Μόσχας.
To βλέμμα του Παπανικολάου τα λέει ολα

Με τους Μάντζαρη, Σπανούλη, Παπανικολάου, Πρίντεζη και Μπιρτς παρατάχθηκε ο Ολυμπιακός, ο οποίος ευτύχησε να έχει από την αρχή σε πολύ καλή βραδιά τον αρχηγό του.

Ο «V Span»  πετυχαίνοντας 13 πόντους στην πρώτη περίοδο με 2/2 τρίποντα, 2 ασίστ, 3 κερδισμένα φάουλ (είχε και 3 λάθη) βοήθησε την ομάδα του να φτάσει το +7 (12-5), με δικό του γκολ φάουλ πριν ο Οσμάν, που ήταν ο κορυφαίος της Εφές (με 7π. στην 1η περίοδο) βρει τον τρόπο να μαζέψει τη διαφορά για την Εφές που στο 10′ έχανε με μόλις τέσσερις πόντους (25-21).

Η ομάδα του Περάσοβιτς μπήκε επιθετικά στο δεύτερο δεκάλεπτο και προσπέρασε για πρώτη φορά από το 2-3, 25-26, με 2/2 βολές του Κερκ. Ο Ολυμπιακός με 4 πόντους του Γκριν και 2 του Πρίντεζη ανέκτησε το προβάδισμα (31-29), όμως, οι Τούρκοι με καλάθια των Ντάνστον και Μπράουν προηγήθηκαν με 32-25, έχοντας διπλάσιες ασίστ από τους Πειραιώτες και αφού είχαν καταφέρει να ισορροπήσουν στα ριμπάουντ.

Με 9 πόντους σε 9 λεπτά της 2ης περιόδου, η ομάδα του Σφαιρόπουλου είχε ξεκάθαρα πρόβλημα στην επίθεση, κι έτσι πήγε στα αποδυτήρια χάνοντας με 37-41, μετά το δίποντο του Οσμάν που μετρούσε 11 πόντους.
Bροντερό 'παρών' έδειξαν στο ΣΕΦ οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού
Με την έναρξη της 3ης περιόδου, ο Ντάνστον υπέπεσε σε 4ο και κάθισε στον πάγκο, ενώ γρήγορα έκανε το τρίτο και ο έτερος ψηλών της Εφές. 

Μετά τους Πολ, Γκρέιντζερ και Μπαλμπάι, ο Περάσοβιτς ανέθεσε την προσωπική άμυνα του Σπανούλη στον Οσμάν, περνώντας τον σε θέση 2, ψηλώνοντας παράλληλα το σχήμα. Οι παίκτες του Σφαιρόπουλου, όμως είχαν μπει πιο ψυχωμένοι, πίεσαν στην άμυνα και βγήκαν σε αιφνιδιασμούς.

Με σερί 9-0 (από Μπιρτς, Μάντζαρη, Πρίντεζη και Παπανικολάου) οι γηπεδούχοι έκαναν το 46-41, η Εφές εν συνεχεία μείωσε στον πόντο δύο φορές (46-45 από Ερτέλ και 48-47 με βολές του Κερκ), για να ακολουθήσει ένα σερί 6-0 από πλευράς Ολυμπιακού που έφερε τη διαφορά στο +7 (54-47) υπέρ του.

Η Εφές εκμεταλλευόμενη αμυντικές αδυναμίες των πρωταθλητών Ελλάδας πλησίασε εκ νέου στον πόντο (54-53) με δύο τρίποντα του Πολ, ωστόσο ο Παπαπέτρου με δύο τρίποντες-«βόμβες» έκανε το σκορ 62-53, πριν οι Τούρκοι απαντήσουν με επιμέρους σκορ, 1-5 διαμορφώνοντας το 63-58 στο 30ο λεπτό.

Και η 4η περίοδος ξεκίνησε με έμμεσο τρίποντο του Γκριν, δίποντο από Παπαπέτρου και Πρίντεζη για να φτάσει ο Ολυμπιακός στο +8 (70-62).  Ο Ντάνστον πέρασε στο 32ο λεπτό, με τον Μιλουτίνοβ να προσπαθεί να του πάρει το 5ο φάουλ, ωστόσο εν τέλει ο Αμερικανός πήρε αυτός το 2ο του Πρίντεζη και με 2/2 βολές μείωσε σε 70-64, ενώ απέμεναν ακόμη 7 δραματικά λεπτά!
O ερυθρόλευκος πάγκος στον... αέραΛίγο αργότερα πάντως τελικά πέτυχε τον στόχο εξουδετέρωσης του Αμερικανού ο Παπαπέτρου, κι έτσι κάθισε στον πάγκο ο Ντάνστον, με τους Κερκ και Πολ να έχουν από 4.

Το τρίποντο του Γκριν ήταν η απάντηση σε αυτό του Πολ και πανηγυρίστηκε έντονα από τους ανυπόμονους για την πρόκριση φιλάθλους των Πειραιωτών, πέντε λεπτά πριν τη λήξη του ματς.

Οι Πρίντεζης και Σπανούλης ακολούθως ήταν ψύχραιμοι από τη γραμμή της… φιλανθρωπίας και έχοντας από 2/2 βολές βοήθησαν τον Ολυμπιακό να φτάσει στο +6 και να προηγηθεί με 80-74, ενώ απέμεναν 2 λεπτά πριν το ταξίδι στην Πόλη.

Ο Πρίντεζης με τρίποντο, 83-74 (1:44΄΄) υποχρέωσε τους φιλάθλους να τραγουδήσουν: «Φέρτε μας το ευρωπαϊκό», με τον αγώνα να ολοκληρώνεται με 87-78 σκορ υπέρ των πρωταθλητών Ελλάδας, κι αφού οι εκστασιασμένοι φίλοι τους είχαν προλάβει να μπουν για λίγο στο παρκέ, έχοντας ανάψει και καπνογόνα.
Ξέφρενα τα πανηγύρια στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού

Τα δεκάλεπτα:
25-21, 37-41, 63-58, 87-78

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Γκριν 10 (1), Μπιρτς 9 (11 ριμπ.), Γιανγκ 3, Παπαπέτρου 8 (2), Σπανούλης 22 (2), Γουότερς, Αγραβάνης 1, Μιλουτίνοφ 8, Πρίντεζης 14 (1), Παπανικολάου 8, Μάντζαρης 4.

Αναντολού Εφές (Περάσοβιτς): Τόμας 10 (2), Χάνεϊκατ 10 (2), Μπαλμπάι, Μπράουν 10, Οσμάν 11 (1), Γκρέιντζερ 10, Ερτέλ 10, Πολ 9 (3), Ντάνστον 4, Κερκ 4.

Τα τελευταία λεπτά του αγώνα

Το ξεκίνημα του αγώνα

O Παπανικολάου πανηγυρίζει έξαλλα καλάθι που πέτυχε
Mία από τις πολλές μάχες στους... αιθέρες
O Bασίλης Σπανούλης σε θέση άμυνας
Το κατάμεστο ΣΕΦ από... ψηλά
Kαι ο -πλέον- δημοφιλής μάνατζερ ράγκμπι από το Survivor βρέθηκε στο ΣΕΦ
Oι δύο προπονητές ανταλάσσουν λάβαρα
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων μαζί με τη σύζυγό του πήγαν ΣΕΦ
Από νωρίς οι φίλοι των Πειραιωτών έχουν γεμίσει το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας
Δεν πέφτει... καρφίτσα στο ΣΕΦ
Επιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης